Petek,
7. 5. 2021,
12.31

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

9

Natisni članek

Koronavirus epidemija Nemčija

Petek, 7. 5. 2021, 12.31

2 leti, 12 mesecev

Nemčija previdno razglasila zmago nad tretjim valom koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

9

merkel | Nemška kanclerka Angela Merkel | Foto Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel

Foto: Reuters

Zdi se, da je Nemčija premagala tretji val epidemije bolezni covid-19, so danes sporočili iz nemške vlade, ki jo vodi Angela Merkel. Nemški parlament je ob tem dokončno potrdil sprostitev omejevalnih ukrepov za cepljene in prebolevnike.

"Trend zadnjih tednov se je potrdil. Zdi se, da smo premagali tretji val," je danes na novinarski konferenci povedal nemški zdravstveni minister Jens Spahn. "Število okužb je znova upadlo, a ostaja na visoki ravni," je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Vedenje Nemcev

Tudi predsednik nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler je potrdil, da številke od konca aprila počasi upadajo. Število okužb ne upada povsod z enako hitrostjo, vendar upada, je še povedal. Dodal je, da je k izboljšanju epidemioloških razmer močno prispevalo vedenje Nemcev, ki so zmanjšali stike z drugimi ljudmi.

Angela Merkel
Novice Merklova spisala nov zakon: njene koronaukrepe bodo morali vsi upoštevati

Vsaj en odmerek prejela tretjina Nemcev

Wieler je dodal, da ga veseli pospešitev kampanje cepljenja proti koronavirusu v Nemčiji, ki ima okoli 83 milijonov prebivalcev. Najmanj en odmerek je prejelo 31,5 odstotka oziroma 26,6 milijona prebivalcev, oba pa 8,8 odstotka oziroma 7,4 milijona, kažejo podatki RKI.

Strogi ukrepi očitno delovali

Nemčijo je tretji val epidemije bolezni covid-19 močno prizadel. Konec aprila je tamkajšnji parlament sprejel najstrožje ukrepe za zajezitev virusa od izbruha. Novi zakon sicer predpisuje, da mora vsako okrožje ali mesto, kjer sedemdnevna incidenca novih okužb na 100 tisoč prebivalcev vsaj tri zaporedne dneve presega 100, uvesti enoten nabor ukrepov za zajezitev epidemije. Lokalne oblasti morajo osebne stike ljudi omejiti na eno gospodinjstvo in še eno osebo iz drugega gospodinjstva. Med 22. uro zvečer in 5. uro zjutraj je v veljavi policijska ura.

Angela Merkel
Novice V Nemčiji zaostrovanje, v Belgiji kljub polnim bolnišnicam rahljanje ukrepov

Za cepljene nekateri ukrepi ne veljajo več

Danes je medtem nemški parlament dokončno sprejel omilitev ukrepov za tiste, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma ali ki so preboleli bolezen covid-19. Zanje ne bodo več veljale omejitve gibanja ponoči in stikov z drugimi. Poleg tega jim za obisk trgovine ali frizerja ne bo treba več opraviti testiranja na novi koronavirus.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili 18.845 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so jih še pred tednom dni 24.329. Skupaj so potrdili že 3,49 milijona okužb, umrlo pa je skoraj 85 tisoč bolnikov.

Novice Poglejte, kako je policist obračunal s protestnikom, ki je bil preblizu #video