Sobota,
6. 10. 2018,
18.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Jean Claude Juncker evropske volitve Avstrija Christian Kern

Sobota, 6. 10. 2018, 18.44

5 let, 6 mesecev

Nekdanji avstrijski kancler Kern se umika iz politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Christian Kern | Nekdanji avstrijski kancler Christian Kern je sporočil, da se umika iz politike. | Foto Reuters

Nekdanji avstrijski kancler Christian Kern je sporočil, da se umika iz politike.

Foto: Reuters

Nekdanji avstrijski kancler Christian Kern je sporočil, da se umika iz politike. S tem se je odpovedal poskusu kandidature za naslednika Jean-Clauda Junckerja na čelu Evropske komisije.

Christian Kern je svojo odločitev utemeljil z naveličanostjo nad nizkotnostjo notranje politike, s čimer je dal vedeti, da njegova kandidatura za Bruselj ni dobila soglasne podpore v socialdemokratski stranki (SPÖ).

Sebastian Kurz
Novice Avstrijska ljudska stranka zaradi seksistične izjave izključila poslanca

Kern je sporočil, da bo na evropskih volitvah vodilni kandidat socialdemokratov

Kern je sredi septembra presenetljivo sporočil, da namerava na volitvah v Evropski parlament maja 2019 nastopiti kot vodilni kandidat politične skupine evropskih socialistov in demokratov (S&D). Naznanil je, da namerava kandidirati kot vodilni kandidat SPÖ, s čimer bi se najpozneje po volitvah odpovedal vodenju stranke. V SPÖ so za novo predsednico stranke nato izvolili Pamelo Rendi-Wagner.

Odstop Kerna s čela stranke je bil za avstrijske socialdemokrate presenečenje, saj je samo teden dni pred tem sporočil, da bo ponovno kandidiral za predsednika stranke na napovedanem kongresu v začetku oktobra, ki so ga sicer preložili na konec novembra.

avstrija, meja
Novice Slovenija vztraja, da je avstrijski nadzor na meji neupravičen

Nekdanji avstrijski kancler se vrača v gospodarstvo

52-letni Kern se bo v politično zgodovino sodobne Avstrije zapisal kot kancler in predsednik stranke z najkrajšim stažem. V politiko je vstopil maja 2016, ko je zapustil mesto direktorja avstrijskih železnic (ÖBB) in prevzel vodenje vlade, pozneje pa še stranke.

Približno leto pozneje je sledil razpad koalicije z ljudsko stranko (ÖVP). Na oktobrskih predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je slavila ÖVP pod vodstvom Sebastiana Kurza, so socialdemokrati vseeno osvojili skoraj 27 odstotkov glasov. ÖVP je vlado nato oblikoval s svobodnjaki (FPÖ).

Za položaj vodilnega kandidata evropskih socialdemokratov (S&D) na evropskih volitvah se sicer poteguje evropski komisar, Slovak Maroš Šefčovič. Omenja se tudi scenarij, po katerem bi evropski socialdemokrati za glavnega kandidata izbrali Nizozemca Fransa Timmermansa, sedaj prvega podpredsednika komisije. Medtem ko se Timmermans o svojih načrtih še ni izjasnil, je Kern danes povedal, da se iz politike vrača nazaj v gospodarstvo.