Petek,
12. 2. 2021,
10.02

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

9

Natisni članek

COVID-19 cepivo Koronavirus Kanada

Petek, 12. 2. 2021, 10.02

3 leta, 2 meseca

Nakupili ogromne zaloge cepiva, a so za zdaj ostali praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

9

Cepljenje v Kanadi | Kanada si je zagotovila več odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu kot katerakoli druga država na svetu. Kljub temu cepivo vsaj za zdaj zelo počasi prihaja v državo. | Foto Reuters

Kanada si je zagotovila več odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu kot katerakoli druga država na svetu. Kljub temu cepivo vsaj za zdaj zelo počasi prihaja v državo.

Foto: Reuters

Čeprav si je že pred časom zagotovila več odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu na prebivalca kot katerakoli druga država na svetu, se tudi Kanada, tako kot nekatere evropske države, ni znašla na vrhu prioritetne lestvice vodilnih proizvajalcev cepiv. Medtem ko kanadski premier Justin Trudeau državljanom obljublja, da bodo vsi, ki se bodo želeli cepiti, dobili cepivo do septembra, kritiki njegovi vladi očitajo, da se je naivno zanašala na uvoz cepiva iz drugih držav ter se tako prepustila milosti in nemilosti vodilnih proizvajalcev cepiv in divji svetovni tekmi.

Tako kot večina starejših prebivalcev Kanade sta tudi David in Carol Green potrpežljiva in se celo šalita na račun pandemije bolezni covid-19, ki je njuno življenje za skoraj leto dni omejila na njuno hišo in občasne izhode. Vendar pa zakonca optimizem zdaj počasi že zapušča. Greenova namreč tako kot številni drugi prebivalci Kanade do zdaj še nista dobila nobene informacije glede tega, kdaj bi bila lahko cepljena s cepivom proti novemu koronavirusus in kdaj bi se njuno življenje lahko spet vrnilo v čas pred pandemijo.

Donald Trump
Novice Preigravali možnost, da bi okuženega Trumpa priključili na ventilator

Nakupili ogromne zaloge cepiva, a ne morejo do njega

"Po eni strani poskušava biti razumevajoča, po drugi strani pa kričiva, kaj gre tukaj narobe," pripoveduje Carol Green. Kanadska vlada pod vodstvom premierja Justin Trudeauja je bila prepričana, da bo denar igral ključno vlogo pri dobavi cepiva, ki bo ljudem omogočilo vrnitev v običajno življenje. A dobava cepiva se je februarja skoraj ustavila, Kanada pa pri cepljenju zaostaja za številnimi državami, čeprav si je že pred časom zagotovila več odmerkov cepiva na prebivalca kot katerakoli druga država na svetu.

Kanadska vlada je cepivo proti novemu koronavirusu začela kupovati že aprila lani, vendar pa ji takrat nobene od farmacevtskih družb ni uspelo prepričati, da bi cepivo proizvajala na kanadskih tleh. Ker Kanada pri proizvajalcih ni na vrhu prioritetne lestvice, milijoni prebivalcev te države še vedno čakajo, da bodo dobili prve odmerke cepiva. "Do zdaj nisva slišala nič o tem, kaj naju čaka v bližnji prihodnosti, razen tega, da bi nekaj odmerkov cepiva lahko v državo prišlo aprila, in to me zelo jezi," je dejal David Green.

Podobno kot številne evropske države se tudi Kanada trenutno spoprijema z zamudami pri dobavi cepiva proti novemu koronavirusu. | Foto: Reuters Podobno kot številne evropske države se tudi Kanada trenutno spoprijema z zamudami pri dobavi cepiva proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

Do zdaj so v Kanadi z 1,2 milijona odmerki cepiva cepili manj kot tri odstotke od skupaj 37,6 milijona prebivalcev, s tem pa ne zaostajajo samo za Veliko Britanijo in ZDA, pač pa tudi za številnimi evropskimi državami. Za primerjavo: v ZDA so do zdaj cepili okoli deset odstotkov prebivalstva, v Veliki Britaniji pa približno 20 odstotkov. Kanada ima sicer tesne vezi z obema državama, tako da so številni Kanadčani od prijateljev in družinskih članov na Otoku in v ZDA lahko slišali, da so že dobili cepivo ali datum za cepljenje.

Avstrija covid-19
Novice Sosedi zaskrbljeni: posebni ukrepi zaradi novega seva #video

Ljudje ne vedo, kdaj bi lahko dobili prvi odmerek cepiva

Carol Green se kot upokojena medicinska sestra zaveda, da se po svetu pojavljajo nove in bolj nalezljive različice novega koronavirusa ter da so zato potrebe po cepivu vedno večje: "Tukaj je sicer prisoten tudi čustveni vidik. Zares je težko, ker nato kritiziraš sebe in ljudi, ki so na oblasti, ter se sprašuješ, kako je mogoče, da gre njim tam boljše, nam pa ne, in zakaj ne dobimo cepiva." Na srečo sta z možem zdrava, a ne vesta, kdaj bi lahko dobila prvi odmerek cepiva.

Kanadski premier Trudeau je sicer javno obljubil, da bo vsak prebivalec Kanade, ki se želi cepiti, cepivo dobil do septembra. Država je zato kupila skoraj 400 milijonov odmerkov cepiva od sedmih različnih proizvajalcev. Do zdaj so v Kanadi za uporabo odobrili samo cepivi Moderne ter Pfizerja in BioNTecha. Obe farmacevtski družbi sta v zadnjem obdobju bistveno znižali dobavo cepiva v Kanado zaradi zamud pri proizvodnji in opozoril iz Bruslja, kjer omenjajo celo možnost prepovedi izvoza cepiva iz EU.

Kanadski premier Justin Trudeau je javno obljubil, da bo vsak prebivalec Kanade, ki se želi cepiti, cepivo dobil do septembra. | Foto: Reuters Kanadski premier Justin Trudeau je javno obljubil, da bo vsak prebivalec Kanade, ki se želi cepiti, cepivo dobil do septembra. Foto: Reuters

Kanada je računala na to, da bo cepivo proti novemu koronavirusu dobila iz Evrope, potem ko je administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa namignila, da ne bo dovolila izvoza cepiva iz ZDA v druge države. "Turbulenca, ki jo spremljamo iz tedna v teden, je skrb vzbujajoča, zato jo ves čas spremljamo. Toda naj vam zagotovim, da smo še vedno na poti, kot sem obljubil, da dobimo šest milijonov odmerkov cepiva do konca marca. To mi govorijo izvršni direktorji proizvajalcev cepiva in vesel sem, da lahko s tem pomirim Kanadčane," je prejšnji teden dejal Trudeau.

Novi koronavirus na Hrvaškem
Novice Hrvaška ob nizkem številu novih okužb v sproščanje ukrepov

Kapacitete za proizvodnjo cepiva bi morali imeti na svojem ozemlju

Državi se spomladi sicer obeta obilna pošiljka cepiva, vendar pa najranljivejše skupine ljudi, ki se bojijo novih sevov virusa, že več mesecev čakajo na cepivo. "Pravzaprav vsak dan zamude pri cepljenju pomeni izgubo človeških življenj, in to je resnična tragedija te zgodbe," pravi svetovalka Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in profesorica na univerzi v Torontu Jillian Kohler. "V realnosti upočasnitev pri cepljenju pomeni, da bodo po nepotrebnem izgubljena človeška življenja, in to je nesprejemljivo," dodaja Kohlerjeva.

Prve odmerke cepiva so v Kanadi namenili uporabnikom domov za starejše, kjer je novi koronavirus zahteval največji smrtni davek. Ta strategija zagotovo rešuje življenja, vendar pa kratkoročno ne bo spremenila življenja večine prebivalcev Kanade. Kohlerjeva je kritična do kanadske vlade, češ da bi morala namesto kopičenja zalog cepiva že pred meseci spoznati, da bo brez kapacitet za proizvodnjo cepiva na svojem ozemlju prepuščena na milost in nemilost proizvajalcev ter divji svetovni tekmi.

Kanadi se spomladi obeta obilna pošiljka cepiva proti novemu koronavirusu, vendar pa se prebivalci bojijo širjenja novih različic virusa. | Foto: Reuters Kanadi se spomladi obeta obilna pošiljka cepiva proti novemu koronavirusu, vendar pa se prebivalci bojijo širjenja novih različic virusa. Foto: Reuters

"To, da imate suverenost nad cepivom, je zelo pomembno. Zanašanje na izvoz kritičnih zdravstvenih in medicinskih dobrine nima smisla, če spremljamo trende nacionalizma," meni Kohlerjeva. Kanadska vlada se je sicer dogovorila z ameriškim proizvajalcem cepiva Novavaxom, da bo ta več milijonov odmerkov svojega cepiva proti novemu koronavirusu proizvedel v Montrealu, a se proizvodnja v tamkajšnji tovarni verjetno ne bo začela še več mesecev.

Greenova pravita, da vsak dan spremljata novice o pandemiji covid-19 in da razumeta aktualne razmere, vendar pa sta žalostna, ker bosta po božičnih praznikih ta mesec zamudila še osmi rojstni dan svoje vnukinje. Tako kot praznike bodo morali v družini tudi rojstni dan vnukinje praznovati virtualno, poroča CNN.