Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2008,
17.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 12. 2008, 17.00

8 let, 5 mesecev

Na otoku Sark, zadnjem fevdu v Evropi, prve parlamentarne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na otoku Sark v Rokavskem prelivu, zadnjem fevdalnem ozemlju v Evropi, so v sredo potekale prve volitve v otoški parlament, znan kot chief pleas.

Na otoku s 600 prebivalci se je za 28 sedežev v skupščini potegoval 56 kandidatov oz. skoraj vsak deseti prebivalec. Predstavniki doslej veleposestniki Otok Sark, ki se nahaja približno 30 kilometrov od francoske obale, vodi t.i. seigneur (fevdalni gospodar) skupaj s chief pleasom, ki ga je doslej sestavljalo 40 neizvoljenih veleposestnikov in 12 izvoljenih poslancev.

Življenje na Sarku je sicer bolj podobno življenju v srednjem veku kot v 21. stoletju. Na otoku ni asfaltiranih cest, avtomobili so prepovedani, na ulicah ni javne razsvetljave, prebivalci pa potujejo s konji in kočijami ali kolesi.

Leta 2006 spremenili ustavo Na otoku, ki je britansko odvisno ozemlje, ni pa del Združenega kraljestva, so leta 2006 spremenili ustavo in se odločili za neposredne volitve vlade. Poleg tega so podpisali Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki se med drugim zavzema za "učinkovito politično demokracijo".

Seigneur Michael Beaumont je pozdravil visoko, 87-odstotno volilno udeležbo in poudaril, da ni nobenega dvoma, v katero smer naj gre otok po mnenju volivcev. "Zdaj ko imamo neposredno izvoljen in demokratičen chief pleas, ustavna vprašanja pa so bolj ali manj rešena, se lahko osredotočimo na vprašanja, ki so bila tako dolgo zapostavljena," je dodal.

Ne spreglejte