Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
14.31

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

strmoglavljenje helikopter Hrvaška

Sreda, 21. 6. 2023, 14.31

10 mesecev, 2 tedna

Ob strmoglavljenju helikopterja na Hrvaškem najmanj dva mrtva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Madžarski vojaški helikopter | Fotografija je simbolična. | Foto Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Foto: Shutterstock

Na Hrvaškem je danes med usposabljanjem za gorsko letenje strmoglavil helikopter madžarskih oboroženih sil Griffon, ki je zadel ob jeklenico nad kanjonom Čikole. Reševalci so že našli razbitine ter dve trupli, medtem ko tretjega člana posadke še vedno iščejo. Proti kraju strmoglavljenja se je medtem že odpravil hrvaški obrambni minister Mario Banožić, poročajo hrvaški mediji.

Madžarski vojaški helikopter je strmoglavil okoli poldneva blizu Drniša, ko se je vračal z naloge na matičnem letališču. Strmoglavil je med naseljema Pakovo Selo in Miljevci v šibeniško-kninski županiji, je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo. Dodali so, da v iskanju sodelujejo ekipe s helikopterjem in letalom pilatus hrvaških vojaških letalskih sil. Na kraj nesreče so kmalu prišla tudi reševalna vozila in gasilci ter pripadniki vojske in gorske reševalne službe, policija pa je območje zaprla, poroča hrvaški portal televizije N1.

Kot poroča hrvaški portal Telegram, je helikopter zadel ob jeklenico nad kanjonom Čikole in nato strmoglavil. Zakaj je letel tako nizko, še ni jasno. 

Reševalci našli dve trupli, tretjega člana posadke še iščejo 

V kanjonu Čikole so reševalci že našli razbitine pogrešanega helikopterja in trupli dveh članov posadke, medtem ko tretjega še iščejo, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil vodja hrvaške gorske reševalne službe Josip Brozičević. Ob tem je dodal, da so nadzorne kamere na terenu posnele dim, ki se dviga s kraja strmoglavljenja.

Telegram tudi navaja, da se je ponesrečil helikopter airbus H145, ki ga je madžarska vojska kupila pred štirimi leti in da je danes sodeloval na urjenju madžarskih posadk. Šlo je za urjenje v dveh helikopterjih, v okviru katerega so vadili letenje v gorskem območju. En helikopter se je vrnil v skladu z načrti, z drugim pa so izgubili stik pred koncem leta.

Kanjon reke Čikola je dolg 14 kilometrov in ponekod globok do 170 metrov. Nahaja se blizu narodnega parka Krka v osrednji Dalmaciji, zanj pa je značilna izredna surovost, ki jo poudarjajo mogočni borovci, neprehodnost kanjona ter pogosto izsuševanje struge reke.

Kolumbija
Novice 40 dni v džungli: reševalec razkril prve besede ene od deklic
kongres senat ZDA capitol
Novice Po preplahu v Washingtonu strmoglavilo poslovno letalo, preživelih ni
Ne spreglejte