Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2009,
11.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 11.52

8 let, 5 mesecev

Na francoski javni televiziji od drevi brez reklam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na francoski javni televiziji od danes zvečer ne bodo več predvajali reklam.

Prepoved oglaševanja v času največje gledanosti je le eden izmed ukrepov v okviru predlagane reforme javne televizije, ki je med zaposlenimi sprožila ostro nasprotovanje in napoved stavke. Z reformo želijo dvigniti kakovost javne televizije Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je dal pobudo za reformo televizije, pravi, da je cilj reforme dvigniti kakovost francoske javne televizije na raven britanskega BBC, medtem ko zaposleni opozarjajo, da bo privedla do slabše kakovosti in manjše neodvisnosti televizijskih postaj, ki so v lasti države. Zaposleni napovedali stavko Zaposleni na postaji France 3 bodo tako že drevi začeli stavko, v torek pa bodo v znamenje protesta proti reformi delo ustavili tudi na France 2, poroča britanski dnevnik Independent.

Zasebne postaje si manejo roke Francoska javna televizija France Television poslej v času največje gledanosti ne bo smela več predvajati reklamnih oglasov. Kritiki ukrepa izražajo bojazen, da bodo največ koristi imele zasebne postaje, saj se bo del sredstev za oglase zagotovo prenesel k njim. Pri tem opozarjajo, da največjo zasebno postajo, TF 1, nadzoruje poslovnež Martin Bouygues, ki je boter Sarkozyjevega najmlajšega sina Louisa.

Predsednik Sarkozy po drugi strani napoveduje, da se javni televiziji zaradi odprave reklam ne bo treba več boriti z zasebno konkurenco in bo lahko predvajala več kakovostnega dokumentarnega in kulturnega programa.

Direktorja bo po novem imenovala vlada Še bolj kot odprava oglasov pa kritike moti predlog, da direktorja francoske javne televizije France Television poslej ne bo več imenoval neodvisni organ temveč vlada.

Sarkozy je predlog reforme javne televizije predstavil pred enim letom, od vsega začetka pa mu je ostro nasprotovala opozicijska levica, ki je tudi preprečila, da bi parlament reformo sprejel dovolj zgodaj, da bi lahko v veljavo stopila z letom 2009.

Danes bo tako uveljavljen le predlog o ukinitvi reklam, na katerega je decembra pristal direktor javne televizije Patrick de Carolis. Ta sicer predlog reforme označil za "nepravičen in neumen".

Izpad bodo pokrili davki na prihodke od oglasov zasebnih televizij Francoska javna televizija se trenutno deloma financira s sredstvi, zbranimi z oglaševanjem, in deloma iz naročnine, ki letno znaša 116 evrov, vendar naj bi jo letos povišali na 119 evrov. Izpad prihodka iz oglasov - okoli 450 milijonov evrov letno - naj bi televiziji povrnili iz sredstev, zbranih preko davka na prihodke od oglasov zasebnih televizij.

Zaenkrat oglasov ne bo le v najbolj gledanih terminih, z letom 2011 pa naj bi popolnoma izginili s francoske javne televizije.

Ne spreglejte