Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2020,
10.41

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

volitve Češka Andrej Babiš

Nedelja, 4. 10. 2020, 10.41

3 leta, 6 mesecev

Na čeških regionalnih volitvah zmaga stranke premierja Babiša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Andrej Babiš | Foto STA

Foto: STA

Vladajoča populistična liberalna stranka Ano češkega premierja Andreja Babiša je v soboto kljub kritikam zaradi kaotičnega obvladovanja koronavirusne krize prepričljivo zmagala na regionalnih volitvah.

Regionalne volitve, ki so bile v petek in soboto, so veljale za preizkus pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Stranka Ano premierja Andreja Babiša je zmagala v 10 od 13 čeških regij. "To je velik uspeh. Tega nisem pričakoval," je dejal Babiš v izjavi za medije. Volivcem se je zahvalil, da so se udeležili glasovanja kljub porastu okužb z novim koronavirusom v državi, poroča STA.

Stranka Ano bo sicer v nekaterih regijah kljub zmagi le stežka tudi prevzela oblast, saj so se politični tekmeci že poprej dogovorili o koalicijah.

Poleg 13 okrajev ima Češka še 14. regijo, prestolnico Prago, ki pa ima poseben status in tam so svoje organe oblasti izvolili že na volitvah pred dvema letoma.

Babišev kabinet je sicer pod pritiskom javnosti zaradi ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja epidemije v državi, v kateri živi 10,7 milijona ljudi. Potem ko je vlada v prvem valu uspešno zajezila širjenje virusa, so namreč v septembru in začetku oktobra na Češkem zabeležili hiter porast okužb.

Tudi na Češkem velik porast okužb z novim koronavirusom

V petek so tako zabeležili rekordnih 3.793 novih okužb, dan pred tem pa 3.493. Do sobote zvečer so tako našteli skupno 80 tisoč primerov okužb  in 709 smrti bolnikov z novim koronavirusom.

Na Češkem so sicer nedavno zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja virusa. V zaprtih prostorih so predpisali obvezno nošenje mask in omejili število ljudi na dogodkih, v najhuje prizadetih regijah pa so zaprli šole.

Politični nasprotniki ocenjujejo, da so ukrepi prepozni. Manjšinski vladi, ki vključuje tudi leve socialdemokrate in se opira na tiho podporo skrajno levih komunistov, očitajo predvsem kaotično komuniciranje z javnostjo.

Babiš se spopada tudi z obtožbami policije zaradi domnevne goljufije z evropskimi sredstvi in s kritikami evropske komisije zaradi njegove dvojne vloge politika, ki odloča o sredstvih EU, in podjetnika, ki jih prejema. Kljub temu stranka Ano že leta uživa okoli 30-odstotno podporo javnosti.

Ne spreglejte