SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova: Pred območjem evra še težavno obdobje

4

termometer

Območje evra je doseglo velik napredek pri spopadu z dolžniško krizo, a razlogov za sprostitev še ni, je po koncu vrha EU povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

Pred Evropo oziroma območjem evra je tako po njenih besedah še težavno obdobje, zato reformna prizadevanja članic povezave ne smejo popuščati. "Res je, veliko smo že dosegli, a menim, da so pred nami še težavni časi," je dejala Angela Merkel in pri tem izpostavila pričakovano šibko gospodarsko dejavnost ter visoko brezposelnost. Med uspehi je izpostavila povrnitev zaupanja v voljo članic evrskega območja za obrambno skupne valute, velik napredek pri pravnem okviru za javnofinančno disciplino, dogovor o bančni uniji in konkretne rezultate prizadevanj članic za znižanje javnofinančnih primanjkljajev in strukturne spremembe.

Ukrepi so boleči, a nujni Merklova priznava, da so ukrepi za uravnoteženje javnih financ in izvedbo strukturnih reform za večjo gospodarsko konkurenčnost boleči in da je prilagoditveno obdobje težko. Neravnovesja, ki so se kopičila dolgo časa in občutno poslabšala konkurenčnost nekaterih držav, namreč po njenih besedah ni moč odpraviti v kratkem času, zato je treba ohraniti reformno kondicijo in zagnanost. Francoski predsednik Francois Hollande je po koncu vrha medtem ocenil, da je Evropa zaključila poglavje zgodovinske krize, ko se je spraševala o svoji prihodnosti in svoji usodi. Po njegovi oceni se nihče več ne sprašuje o možnosti izstopa katere od držav iz območja evra.

Barroso: Evropa je dvomljivcem dokazala, da nimajo prav Unija mora sedaj začeti novo poglavje reform in ukrepov za spodbujanje rasti in zniževanje brezposelnosti, še posebej med mladimi, je dodal. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po koncu dvodnevnega zasedanja voditeljev držav in vlad EU povedal, da je za EU oziroma območjem evra dober teden in da se je Evropa učinkovito spopadla s krizo, vendar pa mora ambiciozne sklepe in strategije sedaj pretvoriti v dejanja. Barroso je spomnil, da se je leto začelo z resnimi dvomi o obstoju evra in prihodnosti evropskega združevanja. Po njegovi oceni je Evropa tem dvomljivcem dokazala, da niso imeli prav.

ECB: Kljub popuščanju krize nevarnost še ni mimo Čeprav je kriza v območju z evrom "občutno" popustila, je finančni sistem v območju evra še daleč od zdravega stanja, je ob predstavitvi poročila o finančni stabilnosti poudaril podpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Vitor Constancio. "Stanje je še vedno zelo krhko." Ekstremne napetosti na evropskih finančnih trgih so po opažanju ECB občutno popustile. "Odločilni sta bili napoved novih programov odkupa državnih obveznic s strani ECB avgusta in odločitev vrha EU konec junija o tesnejši integraciji Evrope," je poudaril Constancio. Po teh dogodkih so se stroški refinanciranja držav, kot sta Španija in Italija, občutno znižali, in več bank si je znova zagotovilo dostop do finančnih trgov. V primerjavi z letom poprej se je tako ocena finančne stabilnosti v območju evra občutno popravila.

Ni še čas, da bi države popustile pri zategovanju pasu A kljub temu kriza še ni premagana. Kadar koli se lahko namreč znova zaostri, je posvaril Constancio. "Tveganja so še vedno tu, stanje je še naprej zelo krhko." Za samozadovoljstvo tako še ni čas. Med največjimi nevarnostmi za območje z evrom ECB izpostavlja novo zaostrovanje državnih dolžniških kriz zaradi počasnih reform. Javni dolg držav je še naprej visok, prav tako pa bo potrebno še izvesti dogovorjene ukrepe na evropski ravni. Tako še ni čas, da bi države popustile pri zategovanju pasu in zmanjševanju javnih dolgov in javnofinančnih primanjkljajev, svari ECB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin