Ponedeljek,
26. 8. 2024,
15.56

Osveženo pred

3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74
dron Poljska Ukrajina Rusija

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 15.56

3 ure

Med ruskim napadom na Ukrajino naj bi na Poljsko priletel dron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74
Ruski dron | Foto Reuters

Foto: Reuters

V poljski zračni prostor je med današnjim obsežnim ruskim napadom na Ukrajino vstopil neidentificiran predmet, je sporočila poljska vojska. Po navedbah njenega tiskovnega predstavnika je šlo najverjetneje za brezpilotni letalnik, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Najverjetneje je šlo za dron (...), saj trajektorija leta in hitrost kažeta, da zagotovo ni šlo za raketo," je za agencijo Reuters povedal tiskovni predstavnik operativnega poveljstva poljske vojske Jacek Goryszewski.

Pojasnil je, da je predmet v poljski zračni prostor vstopil ob 6.43 po srednjeevropskem času, radarji pa so sled za njim izgubili ob 7.00. Dodal je, da predmet še iščejo, je pa tudi možno, da je ta medtem že zapustil poljski zračni prostor.

Da ne gre za raketo, temveč najverjetneje za brezpilotnik, je na novinarski konferenci povedal tudi general Maciej Klisz. Zaradi incidenta je poljska vojska ob pomoči zavezniških letal danes zgodaj zjutraj izvedla zračno operacijo na jugovzhodu države.

Rusi izstrelili več kot sto raket in dronov

Rusija je danes izvedla nov obsežen zračni napad na Ukrajino, v okviru katerega je nadnjo izstrelila več kot sto raket in okoli sto dronov. Tarča napada, ki je zahteval najmanj štiri življenja, je bila zlasti energetska infrastruktura v skupno 15 regijah. Najmanj sedem eksplozij je odjeknilo tudi v Kijevu.

Od začetka vojne v Ukrajini se je na Poljskem zgodilo že več podobnih incidentov. Novembra 2022 je denimo na vas Przewodow blizu meje med državama padel izstrelek ukrajinske zračne obrambe in zahteval dve smrtni žrtvi.

Konec lanskega decembra je neznani predmet, najverjetneje raketa, prečkal poljski zračni prostor, podoben incident pa se je zgodil tudi marca letos.

Hidroelektrarna thumb
Novice Raketa je priletela v hidroelektrarno. Če bo popustil jez, bo Kijev pod vodo. #video