Petek,
25. 10. 2024,
18.46

Osveženo pred

2 dneva, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,35

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Rusija Hrvaška Madžarska

Petek, 25. 10. 2024, 18.46

2 dneva, 14 ur

Madžarska zaradi Rusije na pogovor poklicala hrvaškega veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,35
Peter Szijjarto | Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto se je pred dvema tednoma v Sankt Peterburgu udeležil mednarodnega plinskega foruma. V ozadju logotip ruskega plinskega giganta Gazproma. | Foto Guliverimage

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto se je pred dvema tednoma v Sankt Peterburgu udeležil mednarodnega plinskega foruma. V ozadju logotip ruskega plinskega giganta Gazproma.

Foto: Guliverimage

Madžarska je hrvaškega veleposlanika poklicala na pogovor zaradi nedavnih komentarjev hrvaškega obrambnega ministra Ivana Anušića o domnevnem madžarskem podpiranju Rusije. Zunanji minister Peter Szijjarto je danes ob tem Anušića obtožil zmerjanja Madžarov, Zagreb pa pozval, naj jih v prihodnje ne vpletajo v notranjepolitične spore.

Minister Anušić je v luči spora med vlado in predsednikom države Zoranom Milanovićem nedavno izjavil, da bi Hrvaška zaradi predsednikove zavrnitve sodelovanje pripadnikov hrvaške vojske v Natovi misiji varnostne pomoči in usposabljanja za Ukrajino (NSATU) lahko postala podobna Madžarski. Dva dni pozneje pa je dejal, da bi se Hrvaška s tem lahko "postavila na stran Srbije in Madžarske, ki odkrito podpirata Rusijo", poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Milanović je v začetku meseca zavrnil soglasje za sodelovanje hrvaške vojske v misiji NSATU, ker da želi zaščititi Hrvaško pred vojno in sprejeti vse ukrepe, da bi ostala zunaj vojnih spopadov. Prepričan je tudi, da Nato z misijo vstopa v vojno v Ukrajini.

Vladimir Putin
Novice Poljska zaprla ruski konzulat. Moskva grozi z bolečim odzivom.

Nova športna disciplina: zmerjanje Madžarov

"Kot kaže, je hrvaški obrambni minister izbral novo športno disciplino, in sicer zmerjanje Madžarov," je na današnji novinarski konferenci s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillo v Budimpešti dejal madžarski zunanji minister Szijjarto. Povedal je, da so prvo pripombo Anušića prezrli, druge pa niso želeli.

Ob tem je Hrvaško prosil, naj v prihodnje v notranjepolitičnih razpravah med vlado in predsednikom države Milanovićem ne vpleta Madžarske.

Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko o scenariju, ki bi pomenil vojno med Rusijo in Belorusijo