SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letalska vozovnica – plačaj, kolikor tehtaš

1

termometer

Po mnenju norveškega ekonomista bi morale letalske družbe ceno letalske vozovnice določati glede na telesno težo potnika.

Dr. Bharat P. Bhatta, profesor ekonomije na norveški univerzi Song og Fjordane, predlaga tri modele izračuna cene letalske vozovnice, ki bi lahko prinesle "pomembne koristi letalskim družbam, potnikom in družbi na sploh". V svojem znanstvenem članku, objavljenem v reviji Journal of Revenue and Pricing Management, Bhatta ugotavlja, "da zmanjšanje 1 kilograma teže pri letalu na leto prinese prihranke v višini 3000 dolarjev letno in v enakem razmerju tudi emisij ogljikovega dioksida," piše CNN.

Ob tem navaja primer letalskega prevoznika Air Canada, ki je s svojih letal odstranil rešilne jopiče, s čimer je težo letala zmanjšal za 25 kilogramov, kot tudi preostale iniciative nizkocenovnih letalskih prevoznikov, ki potnikom zaračunavajo dodatno prtljago, "prevelikim" potnikom pa dva letalska sedeža.

"Univerzalno sprejeto načelo" "Obračunavanje glede na težo in prostornino je univerzalno sprejeto načelo, ne zgolj v prometu, temveč tudi v preostalih storitvah," navaja Bhatta. "Ker sta teža in prostor v letalstvu še toliko bolj pomembna kot pri preostalih oblikah prometa, bi morale tudi letalske družbe to načelo upoštevati, ko določajo ceno vozovnice."

Bi to pomenilo, da bi se morali potniki pred vsakim letom stehtati? Bhatta meni, da to ne bi bilo potrebno, saj bi potnikom pustili možnost, da sami posredujejo svojo telesno težo, vsakega petega potnika pa bi stehtali, s tem pa preprečili morebitne zlorabe. Tehtanje vsakega posameznega potnika po njegovem mnenju ne bi bilo cilju primerno, saj bi bili s tem povezani dodatni stroški, poleg tega pa bi sam postopek zahteval tudi veliko časa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin