Sobota,
4. 4. 2020,
8.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

8

Natisni članek

Koronavirus Donald Trump

Sobota, 4. 4. 2020, 8.07

4 leta

Na Hrvaškem največje število umrlih v enem dnevu od prve potrjene okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

8

Koronavirus | Na Hrvaškem so včeraj zaradi bolezni covid-19 umrli štirje ljudje. | Foto Getty Images

Na Hrvaškem so včeraj zaradi bolezni covid-19 umrli štirje ljudje.

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so sinoči umrli še štirje okuženi z novim koronavirusom, kar je največ umrlih v enem dnevu po prvi zaznani okužbi 25. februarja.

Na Hrvaškem so od včeraj od 14. ure do danes do 14. ure potrdili še 47 primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število povečalo na 1.126, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Potrdil je tudi še štiri nove smrtne primere, ki so posledica bolezni covid-19, s čimer se je število smrtnih žrtev na Hrvaškem dvignilo na 12, piše STA.

Vsi štirje umrli so bili starejši od 70 let in imeli kronične bolezni, zdravili so se v bolnišnici v Osijeku. Gre za največje število umrlih v enem dnevu na Hrvaškem po prvi okužbi 25. februarja.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je povedal, da je na ventilatorjih 39 ljudi, kar je toliko kot v petek. Okrevalo je skupno 119 okuženih, kar je 27 več kot v petek. Opravili so tudi skoraj deset tisoč testiranj vzorcev suma na novi koronavirus.

Trump je izjavil, da si ne more zamisliti, da bi nosil zaščitno masko, in da tega preprosto ne bo počel. | Foto: Reuters Trump je izjavil, da si ne more zamisliti, da bi nosil zaščitno masko, in da tega preprosto ne bo počel. Foto: Reuters

V Ameriki Trump Američanom priporoča maske, a jih sam ne bo nosil

Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je izdal priporočilo Američanom za pokrivanje obraza, poroča STA. Priporočajo, da ljudje v žariščih pandemije, kot je na primer New York, nosijo maske v javnih prostorih, kot so trgovine in lekarne, kjer je težko ohranjati družbeno distanco.

Andrew Cuomo
Novice Guverner New Yorka bo ventilatorje zasegel zasebnim bolnišnicam

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da si sam sebe ne more predstavljati z masko na obrazu, ko sedi v Ovalni pisarni Bele hiše in pozdravlja tuje voditelje, čeprav teh trenutno zaradi pandemije ni ravno veliko. "Gre le za priporočilo. Priporočili so, jaz pa je nočem nositi," je dejal Trump.

Prva dama Melania Trump je medtem tvitnila, naj Američani resno upoštevajo navodila glede družbenega distanciranja in nošenja mask oziroma pokrival na obrazu.

 

Trump je sicer v petek zvečer kongresna odbora za obveščevalne dejavnosti obvestil, da odpušča s položaja generalnega inšpektorja obveščevalne skupnosti ZDA Michaela Atkinsona. Ta je lani prvi opozoril kongres na težave s Trumpovimi komunikacijami z Ukrajino, iz česar se je potem razvila ustavna obtožba.