Četrtek,
7. 1. 2021,
8.07

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

1

Natisni članek

Kitajska Koronavirus

Četrtek, 7. 1. 2021, 8.07

3 leta, 4 mesece

WHO ob novih sevih svari: zaostrite ukrepe!

Prve odmerke Moderninega cepiva naj bi v EU razdelili prihodnji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

1

Moderna, cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prve odmerke Moderninega cepiva bodo v Evropski uniji razdelili prihodnji teden, pri tem pa bo vsaka država članica dobila svoj delež, je za bruseljski spletni bilten Euractiv povedal vir pri EU. V prihodnjih mesecih, do septembra, naj bi bilo za unijo na voljo 80 milijonov odmerkov Moderninega cepiva, je dodal. WHO medtem ob novih sevih svari države, naj zaostrijo ukrepe.

EU se je z ameriško Moderno dogovorila o nakupu še 80 milijonov odmerkov, ki bi bili na voljo kasneje letos. O rokih dobave se strani še dogovarjata, je povedal vir za Euractiv.

WHO ob novih sevih svari: zaostrite ukrepe!

Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je medtem danes zaradi novih, bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa pozvala k ukrepanju. Regionalni direktor WHO Hans Kluge je opozoril, da je Evropa trenutno na prelomni točki v pandemiji covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije. Na Kitajskem v zadnjih nekaj dneh zaznali največji izbruh novega koronavirusa v zadnjega pol leta. Potem ko je bila epidemija v državi od poletja večinoma pod nadzorom in so odkrivali le izolirane primere okužbe, se je v provinci Hebei v bližini Pekinga njihovo število v zadnjih dneh povzpelo na več kot 200.

"To so alarmantne razmere, ki pomenijo, da moramo za krajši čas okrepiti javno zdravje in družbene ukrepe, da zagotovimo sploščitev strme vertikalne krivulje v nekaterih državah," je dejal Kluge ob porastu števila okužb v nekaterih državah in odkritju bolj nalezljivih sevov, piše STA.

Brez nadzora bo pritisk na bolnišnice še večji

Čeprav po oceni WHO novi sev ne povzroča hujših simptomov, je še vedno razlog za skrb, saj se širi hitreje kot drugi sevi. "Brez povečanega nadzora za upočasnitev širjenja se bo povečal pritisk na zdravstvene ustanove, ki so že sedaj pod pritiskom," je opozoril Kluge. Med priporočenimi ukrepi je naštel nošenje zaščitnih mask, omejitev druženja, ohranjanje fizične razdalje in higieno rok. To je treba po njegovem prepričanju pospremiti z obširnim testiranjem, karanteno, izolacijo in cepljenjem, navaja STA.

Organizacija še domneva, da bi lahko novi sev, ki so ga prvič potrdili v Angliji, v regiji hitro zamenjal druge. Trenutno so ga potrdili v 22 evropskih državah. V Evropi so doslej potrdili več kot 27,6 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 603.000 ljudi.

Kitajska: najvišje število okužb v zadnjega pol leta

V zadnjem dnevu so na Kitajskem potrdili 63 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od lanskega julija, oblasti pa poskušajo izolirati žarišče virusa. Večino novih okužb so potrdili v mestu Shijiazhuang, glavnem mestu province Hebei, ki leži približno 300 kilometrov severovzhodno od Pekinga, navaja STA.

Prekinili prometne povezave s provinco

Na tem območju so zaprti nekateri stanovanjski predeli, zaprti so vrtci in šole, prekinjene so prometne povezave z avtobusi, vlaki in letali.

Wuhanska tržnica
Novice Spet so obrnili ploščo: še vedno ne dovolijo preiskave v Wuhanu

Bojijo se, kaj bo prineslo praznovanje kitajskega novega leta

V Pekingu so sprejeli številne zaščitne ukrepe, strogo je nadzorovan tudi tovor iz Hebeia. Novi izbruh sproža skrb tudi zaradi bližajočega se kitajskega novega leta, ko se na pot v domače vasi in mesta odpravi nekaj sto milijonov Kitajcev. Oblasti so delavcem migrantom tokrat že odsvetovale potovanje domov, še piše STA.

Kitajska je od začetka epidemije poročala o 4.634 smrtnih primerih in več kot 87 tisoč okužbah, največ v Wuhanu, kjer je virus najprej izbruhnil.