Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

John Kerry Rusija obisk

Sreda, 8. 5. 2013, 14.04

8 let

Kerry obisk v Rusiji končal z borci za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški zunanji minister John Kerry se je v okviru prvega obiska v Rusiji v Moskvi sestal s predstavniki ruskih nevladnih organizacij in civilne družbe.

Nevladne organizacije v državi so v zadnjem času tarče ostrega nadzora oblasti. Kerry je v rezidenci ameriškega veleposlanika v Moskvi med drugim sprejel 86-letno borko za človekove pravice Ljudmilo Aleksejevo, Ivana Blokova iz ruskega Greenpeacea, aktivista Aleksandra Čerkasova iz skupine Memorial, odvetnika za človekove pravice Pavla Čikova in Tatjano Lokšino iz ruskega Human Rights Watcha.

Kerry spoštuje delo nevladnih organizacij v Rusiji Kerry je izrazil spoštovanje do dejavnosti nevladnih organizacij, ki so od marca tarče niza inšpekcij s strani ruskih oblasti. Nadzor je posledica novembra lani uveljavljenega zakona, ki nevladne organizacije, ki prejemajo tudi sredstva iz tujine in so dejavne v politiki, opredeljuje za "tuje agente".

Kot je novinarjem dejal Kerry, se je na srečanjih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom pogovarjal tudi o nadzoru nevladnih organizacij in zakonu, ki ameriškim državljanom prepoveduje posvojitve ruskih otrok. A v očitnih prizadevanjih za pomiritev več mesecev trajajočih napetosti med državama je Kerry dejal, da tovrstni spori ne bi smeli skaliti odnosov in škoditi "širšim interesom obeh držav".

Dosegel napredek pri sirskem vprašanju "Rusija je zapletena, to vemo vsi, a zelo pomembna," je ob zaključku dvodnevnega obiska dejal Kerry. Izrazil je predvsem zadovoljstvo, da mu je v okviru obiska uspelo doseči napredek pri vprašanju Sirije. Kerry se je namreč z Lavrovom dogovoril, da bosta ZDA in Rusija tako sirski režim kot upornike spodbujali k iskanju politične rešitve konflikta, organizirali pa bosta tudi mednarodno mirovno konferenco.

Ne spreglejte