Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2008,
16.49

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 16.49

8 let, 6 mesecev

Kanadski premier napovedal predčasne volitve za 14. oktober

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kanadski premier Stephen Harper je napovedal izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev.

To je storil potem, ko je že več tednov opozarjal, da so volitve neizbežne, saj močna opozicija blokira delo vlade pri več ključnih vprašanjih. Že tretje volitve v dobrih štirih letih bodo predvidoma 14. oktobra, je še napovedal Harper. Datum volitev je Harper sporočil po srečanju z generalno guvernerko Kanade Michaelle Jean, na katerem jo je zaprosil, naj razpusti parlament in s tem omogoči razpis predčasnih volitev. Jeanova, ki je predstavnica britanske kraljice Elizabete II. v Kanadi, njena vloga pa je predvsem ceremonialna, je Harperjevo prošnjo uslišala.

Grožnja gospodarske recesije

"Od zdaj pa do 14. oktobra bodo Kanadčani izbirali vlado, ki bo v času globalnih gospodarskih težav branila njihove interese. Izbirali bodo med jasno usmeritvijo ali negotovostjo, med zdravim razumom ali tveganimi poskusi, med stabilnostjo ali brezbrižnostjo," je poudaril premier.

Harper manjšinsko konservativno vlado vodi že od januarja 2006 in se lahko pohvali kot predsednik najdaljše manjšinske vlade v zgodovini Kanade. Že več tednov je poudarjal, da so predčasne volitve nujne, sicer se vlada ne bo sposobna soočiti z grožnjo gospodarske recesije, potem ko je proizvodni sektor v dveh najštevilčnejših kanadskih provincah, Ontario in Quebec, upočasnitev svetovnega gospodarstva že neposredno prizadela.

Kritika na račun vlade zgolj krinka za "nejasne in tvegane agende"

Ob napovedi predčasnih volitev je Harper tudi napadel opozicijo in ji očital, da je njena kritika na račun vlade zgolj krinka za "nejasne in tvegane agende". "Ta vlada bo še naprej vodila Kanado z ohranjanjem nizkih davkov, proračunskega presežka in omejevanjem porabe ... Opozicija pa vztraja pri obsežni porabi in novih davkih," je opozoril.

Konservativci znova na oblast? Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da se Harperjevim konservativcem dejansko obeta vrnitev na oblast. Njegova stranka ima trenutno v 308-članskem parlamentu 127 sedežev, da bi lahko vladala z absolutno večino, jih tako potrebuje še najmanj 28. Pred prihodom konservativcev na oblast januarja 2006 so v Kanadi skoraj 13 let vladali liberalci.

Ne spreglejte