Torek,
23. 7. 2024,
7.26

Osveženo pred

4 ure, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74
predsedniške volitve volitve ZDA Kamala Harris Donald Trump Joe Biden

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 7.26

4 ure, 27 minut

Kamalo Harris z zadostnim številom demokratskih glasov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74
Kamala Harris | Kamalo Harris oziroma njeno kampanjo ljudje že zasipajo z denarjem. | Foto Reuters

Kamalo Harris oziroma njeno kampanjo ljudje že zasipajo z denarjem.

Foto: Reuters

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v ponedeljek na predvolilnem dogodku v Delawaru podpornikom zagotovila, da se je pripravljena pomeriti z Donaldom Trumpom na volitvah in zmagati, poročajo dopisniki Bele hiše. Harrisova naj bi do ponedeljka zvečer prejela zadostno podporo delegatov in je praktično že postala predsedniška kandidatka demokratov.

Predsednik ZDA Joe Biden je v nedeljo odstopil od tekme za ponovno izvolitev in za nominacijo demokratske stranke podprl svojo podpredsednico, ki je do ponedeljka dobila skoraj popolno podporo stranke, poročajo ameriški mediji. Anketa, ki jo je v ponedeljek zvečer objavila agencija Associated Press, je pokazala, da je Harrisovo že podprlo več kot 1.976 delegatov, potrebnih za osvojitev nominacije v prvem krogu glasovanja.

Nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) je nato zvečer sporočil, da bodo njihovi delegati o predsedniški kandidatki ali kandidatu virtualno glasovali že prihodnji teden in ne šele na konvenciji, ki bo potekala v Chicagu od 19. do 22. avgusta, poroča Politico, ki dodaja, da bo proces izbire končan nekje med 1. in 7. avgustom.

Predsedniško kampanjo Kamale Harris bo vodila Jen O'Malley Dillon, ki je vodila tudi Bidnovo, obdržala pa bo še številne druge iz Bidnovega štaba. | Foto: Reuters Predsedniško kampanjo Kamale Harris bo vodila Jen O'Malley Dillon, ki je vodila tudi Bidnovo, obdržala pa bo še številne druge iz Bidnovega štaba. Foto: Reuters Pogovore z nekaterimi podpredsedniškimi kandidati že opravila

Gre v bistvu le še zato, koga si bo Harrisova izbrala za svojega podpredsedniškega kandidata, pogovore z nekaterimi pa je že opravila, poroča ameriška televizija CNN. Proces izbire njenega podpredsedniškega kandidata vodi nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder, še poroča Politico.

Harrisova je v ponedeljek zvečer v Delawaru dejala, da je počaščena, ker je dobila Bidnovo podporo. "Rada imam Joeja Bidna, vendar pa si nameravam nominacijo zaslužiti in na koncu tudi zmagati," je dejala, ob tem pa republikanskega predsedniškega kandidata Trumpa označila za predatorja in prevaranta.

"S takšnimi sem se ukvarjala kot tožilka in lahko mi verjamete, ko vam povem, da poznam tipe, kot je Donald Trump," je dejala Harris.

"Trump želi našo državo odpeljati nazaj v čase, ko številni Američani niso imeli vseh svoboščin in pravic. Mi verjamemo v svetlejšo prihodnost za vse," je dodala in napovedala, da si bo na položaju predsednice med drugim prizadevala za odpravljanje revščine, večji nadzor nad orožjem in za povrnitev pravice do splava.

Obdržala bo Bidnovo vodjo kampanje

Povedala je še, da bo njeno predsedniško kampanjo vodila Jen O'Malley Dillon, ki je vodila tudi Bidnovo, obdržala bo še številne druge iz Bidnovega štaba.

Med drugim naj bi si prizadevala v svoje vrste pridobiti tudi Davida Plouffa, nekdanjega stratega bivšega predsednika Baracka Obame, ki se je na televiziji MSNBC v ponedeljek zelo zabaval ob misli, da se bosta na volitvah pomerila nekdanja tožilka in obsojenec za kaznivo dejanje.

Trumpa je namreč porota v New Yorku nedavno spoznala za krivega ponarejanja poslovnih dokumentov, Harrisova pa je bila od leta 2011 do 2017 tožilka v Kaliforniji.

Nepričakovane pohvale Bidnu

Bidnov odstop in izraz podpore Kamali Harris je poživil demokrate, pohvala Bidnovi potezi pa je prišla tudi iz povsem nepričakovane smeri. Nekdanji Trumpov podpredsednik ZDA Mike Pence se je Bidnu zahvalil, da je interese države postavil nad svoje lastne, senator iz Južne Karoline in Trumpov zaveznik Lindsey Graham pa se je Bidnu zahvalil, ker je svoje življenje posvetil služenju državi.

Zbrala več kot 300 milijonov dolarjev

Kamalo Harris oziroma njeno kampanjo ljudje medtem že zasipajo z denarjem. Odbor za politično akcijo Prihodnost naprej je v 24 urah dobil za 150 milijonov dolarjev (137 milijonov evrov) zavez od bogatih donatorjev, demokratska spletna donatorska platforma ActBlue pa je v istem času zbrala kar 93 milijonov dolarjev (85 milijonov evrov). 

Harrisova je ob tem sama od 880 tisoč posamičnih donatorjev zbrala okrog 81 milijonov dolarjev (74 milijonov evrov) za svojo kampanjo, kar je največ v zgodovini v tako kratkem času.

Od vodilnih demokratov ji podpore sicer še nista izrekla vodja manjšine v predstavniškem domu kongresa Hakeem Jeffries in vodja senatne večine Chuck Schumer. Oba se nameravata srečati z njo v prihodnjih dneh. Je pa v ponedeljek zvečer dobila podporo največje krovne sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO ter številnih drugih posamičnih sindikatov. V prihodnjih dneh se bo srečala s člani sindikata avtomobilske industrije Teamsters, še poroča NBC.

Joe Biden
Novice Cerar: Bidnova poteza prava, a prepozna
Joe Biden, Kamala Harris
Novice Animirana junakinja serije Simpsonovi naj bi napovedala kandidaturo Harrisove
Donald Trump
Novice Direktorica ameriške tajne službe prevzela odgovornost zaradi pomanjkljivega varovanja Trumpa
Donald in Ivanka Trump
Novice Razkrito: Donald in Ivanka Trump dajala denar Kamali Harris