Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
7.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

Južna Koreja Severna Koreja Japonska Donald Trump

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 7.31

6 let, 7 mesecev

Južna Koreja odgovorila na provokacije Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Južna Koreja že vse od nedeljskega jedrska poskusa Severne Koreje pri svoji severni sosedi opaža znake, da se pripravlja na novo izstrelitev rakete, je danes sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Presodili so, da se Pjongjang najverjetneje pripravlja na izstrelitev medcelinske balistične rakete.

Severna Koreja je v nedeljo izvedla nov, svoj šesti jedrski poskus. Kot je poročala severnokorejska državna televizija, so aktivirali novo napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo, preizkus pa je bil "popoln uspeh". Pjongjang naj bi bil po lastnih navedbah sposoben namestiti bombo na raketo dolgega dosega.

Preizkusili trikrat močnejšo bombo od tiste, odvržene na Hirošimo

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je na izrednem zasedanju parlamentarnega odbora v Seulu danes pojasnilo, da je nedeljska eksplozija dosegla moč 50 kiloton. To je petkrat večja moč od severnokorejskega petega jedrskega poskusa septembra lani in trikrat večja od ameriškega jedrskega napada na Hirošimo. Američani so takrat odvrgli jedrsko bombo, ki je dosegla moč od 14 do 17 kiloton, bomba, ki so jo odvrgli na Nagasaki, pa je dosegla moč 21 kiloton.

Južnokorejsko ministrstvo sicer ni potrdilo, da je Pjongjang preizkusil vodikovo bombo, dejali so, da so očitno uporabili "raznolik jedrski material".

Ameriški predsednik Donald Trump in južnokorejski voditelj Moon Jae-in sta danes dosegla dogovor o odpravi omejitev nosilnosti južnokorejski raket, so sporočili v Seulu. V telefonskem pogovoru sta se voditelja dogovorila za odpravo kot protiukrepu zaradi nedeljskega jedrskega poskusa Severne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Koreja je morala v okviru dvostranskega sporazuma z ZDA doslej spoštovati pravilo, da bojne glave raket na njenih balističnih raketah ne smejo biti težje od 500 kilogramov.

Z moonom se je danes po telefonu pogovarjal tudi ruski predsednik Putin in se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavzel za ponovna pogajanja s Severno Korejo.

Japonska in G7 pozivata k sankcijam proti Pjongjangu

Japonska je danes Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN), ki zaseda na temo zadnjega severnokorejskega jedrskega poskusa, pozvala, naj sprejme nove sankcije proti režimu v Pjongjangu. K ostrejšim sankcijam so ZN pozvale tudi države članice skupine G7.

Tudi voditelji držav skupine G7 so VS ZN pozvali, naj pripravi "novo in učinkovito resolucijo" z najostrejšimi ukrepi proti Severni Koreji, je v izjavi zapisala italijanska vlada. Italija trenutno predseduje G7, ki jo sestavljajo še Nemčija, ZDA, Francija, Japonska, Velika Britanija in Kanada. Pod izjavo sta podpisana še predsednika Evropske komisije Jean Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Švica se ponuja za posrednico

Švicarska predsednica Doris Leuthard je danes dejala, da je Švica pripravljena posredovati pri reševanju krize na Korejskem polotoku. Po njenem mnenju morata tudi ZDA in Kitajska prevzeti svoj del odgovornosti, pretirane sankcije pa naj ne bi pripomogle k odpovedi Severne Koreje jedrskemu programu. Leuthardova meni, da je čas predvsem za dialog.

 

Merklova poziva k mirni rešitvi

Ameriški predsednik Donald Trump je v nizu tvitov v nedeljo obsodil jedrski poskus, češ da so besede in dejanja Pjongjanga "še naprej zelo sovražna in nevarna za ZDA". Ostrejši je bil obrambni minister James Mattis, ki je Severno Korejo posvaril, da bodo na vsako grožnjo ZDA ali njenim zaveznikom odgovorili z "obsežnim vojaškim odzivom, ki bo tako učinkovit kot uničujoč".

Iz Bele hiše so nato še sporočili, da so ZDA pripravljene braniti sebe in svoje zaveznike z vsemi svojimi zmožnostmi, tako "diplomatskimi, konvencionalnimi kot jedrskimi". 

S Trumpom se je danes po telefonu pogovarjala nemška kanclerka Angela Merkel. Pozvala ga je k mirni rešitvi krize. Hkrati sta se zavzela za to, da bi Varnostni svet ZN čimprej zaostril sankcije proti Severni Koreji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Ne spreglejte