Ponedeljek,
29. 7. 2024,
8.24

Osveženo pred

2 uri, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Golanska planota Hezbolah Libanon Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 7. 2024, 8.24

2 uri, 54 minut

Izraelski varnostni kabinet za ukrepanje proti Hezbolahu pooblastil Netanjahuja in Galanta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
golanska planota | Libanonsko gibanje Hezbolah trdi, da ni izvedlo napada, je pa v pričakovanju izraelskega odziva evakuiralo več položajev blizu meje. | Foto Reuters

Libanonsko gibanje Hezbolah trdi, da ni izvedlo napada, je pa v pričakovanju izraelskega odziva evakuiralo več položajev blizu meje.

Foto: Reuters

Po smrtonosnem raketnem napadu na zasedeno Golansko planoto se Izrael pripravlja na nove povračilne napade proti ciljem Hezbolaha v Libanonu. Izraelski varnostni kabinet je o tem razpravljal v nedeljo ter pooblastil premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, da se "odločita o načinu in času odziva proti Hezbolahu".

Zaradi sobotnega napada na zasedeno Golansko planoto, v katerem je bilo ubitih najmanj dvanajst ljudi, je Netanjahu predčasno zaključil obisk v ZDA. Po vrnitvi v Izrael je odgovornost za napad znova pripisal libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah in mu zagrozil z "visoko ceno, kakršne še ni plačalo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kmalu zatem se je izraelski premier v nedeljo udeležil zasedanja varnostnega kabineta na temo morebitnega odziva na napad na okupirano Golansko planoto, ki jo je danes tudi obiskal. "Na napad bomo odgovorili kmalu in odgovor bo silovit," je ob obisku dejal Netanjahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hezbolah zanika vpletenost

Hezbolah, ki sicer trdi, da ni izvedel napada, je v pričakovanju izraelskega odziva evakuiral več položajev blizu meje.

Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je medtem zaradi zaostrovanja razmer preložil več letov, nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je do vključno 5. avgusta prekinil polete v Bejrut. Vse lete v libanonsko prestolnico sta do vključno torka po navedbah AFP odpovedala tudi francoski letalski prevoznik Air France in njegova hčerinska nizkocenovna letalska družba Transavia France.

Izraelska vojska je danes sporočila še, da je sestrelila dron, ki je bil izstreljen iz Libanona. Libanonski mediji pa so poročali, da je bila v izraelskem zračnem napadu na avtomobil na jugu Libanona ubita ena oseba, še štiri so bile ranjene, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Nov izraelski napad na južni Libanon pa je po poročanju libanonskih medijev terjal dve žrtvi, iz območja napada poročajo tudi o ranjenih. Izrael je po navedbah dpa danes napadel avtomobil v bližini mesta Mais al-Džabal, nedaleč od izraelske meje. Za zdaj ni jasno, ali so med žrtvami tudi pripadniki gibanja Hezbolah, Izrael pa napada še ni komentiral.

Nogometno igrišče na okupiranem ozemlju na Golanski planoti
Novice Izrael v odgovor na napad na Golansko planoto obstreljuje Libanon
Hezbolah
Novice Hezbolah ob nadaljevanju vojne v Gazi obljublja spoštovanje morebitnega premirja
Gaza
Novice Izrael proučuje nove predloge Hamasa za prekinitev ognja v Gazi