Sreda,
10. 7. 2024,
15.14

Osveženo pred

5 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

prisilna evakuacija evakuacija izseljevanje napad Gaza

Sreda, 10. 7. 2024, 15.14

5 dni, 22 ur

Izraelska vojska znova napada. Palestince pozvala k umiku proti jugu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Gaza napad | Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti. | Foto Reuters

Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti.

Foto: Reuters

Mesto Gaza na severu palestinske enklave je znova prizorišče prisilnega razseljevanja civilnega prebivalstva. Potem ko je iz razdejanega mesta spričo izraelskih evakuacijskih odredb in spopadov v zadnjih dneh bežalo veliko število ljudi, je izraelska vojska zdaj vse Palestince pozvala k umiku proti jugu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelske sile, ki so med trajajočo devetmesečno ofenzivo v Gazi z domov pregnale skoraj vse od skupno 2,1 milijona prebivalcev enklave, so danes na mesto Gaza odvrgle letake z navodili tamkajšnjim prebivalcem, da se umaknejo v osrednji del enklave.

Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti, ki so prizorišče srditih spopadov izraelskih kopenskih sil s palestinskimi borci. Mesto je sicer tudi redna tarča napadov izraelskega topništva in letalstva.

Ponavlja se vzorec prisilnega razseljevanja civilistov 

Sever enklave je bil v začetku vojne prvo območje, kjer je Izrael za več kot milijon tamkajšnjih prebivalcev izdal navodila za evakuacijo s pojasnilom, da se tam nahaja glavnina pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je vodilo napad na Izrael 7. oktobra lani.

Civiliste so takrat pozvali, naj se umaknejo proti jugu, preden so svoje napade razširili na ozemlje celotne enklave. Od prvih evakuacij se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov v t. i. humanitarna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Izraelska vojska je sicer že pred šestimi meseci poročala o uničenju "vojaškega okvirja" Hamasa na severu Gaze, a ta očitno tam ohranja vojaško prisotnost skupaj z gibanjem Islamski džihad.

Dokončno uničenje Hamasa ostaja eden glavnih ciljev vojne

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da je bilo v zadnjih devetih mesecih ubitih ali ranjenih 60 odstotkov borcev Hamasa. Dokončno uničenje gibanja ostaja eden glavnih deklarativnih ciljev vojne, v kateri je doslej življenje izgubilo najmanj 38.295 Palestincev.

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva v Gazi je bilo ranjenih še najmanj 88.241 ljudi. Samo v zadnjih 24 urah so izraelske sile ubile najmanj 52 Palestincev, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Francija in Nemčija obsodili izraelske napade na šole v Gazi

Francija in Nemčija sta danes obsodili nedavne izraelske napade na šole v Gazi in jih označili za nesprejemljive. Vodja agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je medtem sporočil, da so izraelske sile v devetih mesecih vojne v Gazi napadle že večino šol pod okriljem agencije.

"Nesprejemljivo je, da so tarča napadov šole, zlasti tiste, v katerih živijo civilisti, razseljeni zaradi spopadov," je danes v izjavi zapisalo francosko zunanje ministrstvo in pozvalo k preiskavi napadov.

Po navedbah ministrstva v Parizu bi moral Izrael v skladu s humanitarnim pravom storiti vse, kar je v njegovi moči, za zaščito civilistov med izvajanjem vojaških operacij, med katerimi je bilo od oktobra lani ubitih že več kot 38.240 ljudi, najmanj 88 tisoč pa ranjenih.

Izraelske sile so ponoči ciljale tudi na poslopje UNRWA 

Napad je na omrežju X kot nesprejemljiv obsodilo tudi nemško zunanje ministrstvo in prav tako pozvalo k preiskavi. "Ponavljajoči se napadi izraelske vojske na šole se morajo končati," so še zapisali v Berlinu.

Vodja UNRWA Lazzarini je medtem na omrežju X sporočil, da sta bili med vojno v Gazi doslej uničeni že dve tretjini šol pod okriljem agencije. "Šole so se iz varnih krajev izobraževanja in upanja za otroke spremenile v prenatrpana zavetišča in pogosto končale kot kraj smrti in bede," je zapisal.

Vnovič je pozval k takojšnji prekinitvi ognja v oblegani palestinski enklavi in opozoril, da "očitno nespoštovanje mednarodnega humanitarnega prava" ne sme postati nova normalnost v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po štirih napadih na šole v štirih dneh so izraelske sile ponoči ciljale še poslopje UNRWA v enklavi, ki naj bi ga po navedbah izraelske vojske uporabljale palestinske oborožene skupine. Šole, ki jih je vojska napadla pred tem, so služile kot zatočišča za razseljene Palestince. V napadih je umrlo najmanj 40 ljudi.

izraelsko letalo, air force F-35, letalo
Novice V izraelskem napadu na šolo v Gazi ubitih najmanj 27 ljudi
protesti, Jeruzalem, Izrael
Novice Netanjahu ob protestih v Izraelu vztraja pri dosedanjih ciljih vojne v Gazi
Gaza napad
Novice V izraelskem napadu na šolo v Gazi 16 mrtvih