Četrtek,
19. 7. 2018,
15.37

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

Izrael zakon Palestina

Četrtek, 19. 7. 2018, 15.37

5 let, 9 mesecev

Izrael sprejel sporni zakon o nacionalni državi Judov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Izraelska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelski parlament je danes sprejel novi zakon, ki državo opredeljuje kot nacionalno državo judovskega naroda. Zakon vključuje tudi sporni člen, ki bi lahko tlakoval pot, da Izrael postane država z zgolj judovskimi skupnostmi. Palestinske oblasti so sprejetje zakona obsodile in poudarile, da spodbuja politike apartheida.

Za zakon je glasovalo 62 poslancev, 55 jih je bilo proti. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sprejem zakona označil za "ključni trenutek" v zgodovini sionizma in izraelske države.

Arabski poslanci na drugi strani so proti zakonu protestirali. Arabski poslanec Ahmed Tibi ga je označil za rasističnega in opozoril, da bo prinesel "smrt demokraciji" v Izraelu.

protest Izrael Gaza Jeruzalem
Novice Izrael zaostril blokado Gaze

Zakon Izrael opredeljuje kot nacionalno državo judovskega naroda. Predvideva tudi, da bo uradni jezik poslej samo hebrejščina, ne več tudi arabščina. Krepi tudi status Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

Eden od spornih členov je bil prvotno tudi tisti, ki je omogočal izključno ureditev judovskih naselij, a so na koncu sprejeli različico, v kateri je zapisano, da je za državo razvoj judovskih skupnosti nacionalnega pomena in da bo podpirala njihovo gradnjo.

Gaza, napad
Novice Izraelska vojska z močnim ognjem nad Gazo

Kritiki zakona na drugi strani opozarjajo, da je posebno diskriminatoren do Arabcev, ki pomenijo približno 20 odstotkov prebivalcev Izraela.

Palestinski premier Rami Hamdala je sporni zakon označil za poskus izbrisa arabsko-palestinske identitete ter institucionalizacijo in legimitizacijo politik apartheida. Dodal je, da je zakon "zadnji žebelj v krsto rešitve dveh držav".

Donald Trump in Kim Jong-un
Novice Izraelski obveščevalci sklenili, da je šlo pri vrhu Trumpa in Kima predvsem za fotografiranje

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost zaradi sprejetega zakona. "Skrbi nas, te skrbi smo izrazili in bomo še naprej sodelovali z izraelskimi oblastmi v tem kontekstu," je dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini.

Na novinarsko vprašanje, ali zakon pomeni oviro v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, je dejala, da zakon "seveda lahko dodatno zaplete pot" k rešitvi dveh držav.