Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
6.32

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Benjamin Netanjahu Gaza vojna Hamas Palestina ZDA Izrael

Četrtek, 28. 3. 2024, 6.32

1 mesec

Izrael se želi vrniti k pogovorom z ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Benjamin Netanjahu | Netanjahu je v ponedeljek odpovedal obisk izraelske delegacije v Washingtonu, potem ko ta ni dal veta na predlog resolucije nestalnih članic Varnostnega sveta ZN. | Foto Reuters

Netanjahu je v ponedeljek odpovedal obisk izraelske delegacije v Washingtonu, potem ko ta ni dal veta na predlog resolucije nestalnih članic Varnostnega sveta ZN.

Foto: Reuters

Izrael želi nadaljevati pogovore z ZDA o morebitni ofenzivi v mestu Rafa v Gazi, potem ko je vlada premierja Benjamina Netanjahuja te pogovore odpovedala iz protesta zaradi vzdržanega glasu ZDA pri resoluciji Varnostnega sveta o prekinitvi ognja v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega vladnega uradnika ZDA.

Netanjahu je v ponedeljek odpovedal obisk izraelske delegacije v Washingtonu, potem ko ta ni dal veta na predlog resolucije nestalnih članic Varnostnega sveta ZN. "Urad predsednika vlade je sporočil, da bi radi prestavili srečanje, namenjeno pogovorom o Rafi. Zdaj sodelujemo z njimi, da bi določili primeren datum," je za AFP povedal visoki predstavnik vlade predsednika ZDA Joeja Bidna, ki ni želel biti imenovan.

Preobrat se je zgodil po tem, ko je izraelski obrambni minister Joav Galant v zadnjih dveh dneh opravil konstruktivne pogovore z visokimi uradniki v Washingtonu.

Netanjahu privolil v Bidnovo osebno prošnjo

Rafa je bila ena od številnih tem, o katerih so se z Galantom pogovarjali ameriški državni sekretar Antony Blinken, obrambni minister Lloyd Austin, vodja ameriške obveščevalne službe CIA Bill Burns in svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Prejšnji teden je Netanjahu privolil v Bidnovo osebno prošnjo, da v Washington pošlje ekipo, ki bo slišala ameriške pomisleke in razpravljala o načinih za napad na palestinsko gibanje Hamas brez večje kopenske operacije v Rafi, ki je polna beguncev in razseljenih civilistov.

Predstavniki Bidnove vlade za potrebe domače in izraelske javnosti ob tem razlagajo, da resolucija Varnostnega sveta o Gazi ni zavezujoča, kar je po mnenju diplomatov na ZN skregano z dejstvi. Vse resolucije Varnostnega sveta so namreč zavezujoče.

Izraelski odgovor na napad Hamasa po 7. oktobru lani je doslej v Gazi zahteval več kot 32 tisoč življenj. Biden ima zaradi tega doma vse več političnih težav in želi preprečiti oziroma omejiti izraelsko kopensko ofenzivo na mesto Rafa, ki bi nedvomno zahtevala veliko novih žrtev med civilisti.

Martina Lešnik
Novice Pogumna Slovenka na pomoč v Palestino: Sledila sem srcu
Gaza
Novice Izrael s silovitim obstreljevanjem kljubuje resoluciji VS ZN
Gaza, izraelska vojska
Novice Izrael se ne zmeni za resolucijo VS ZN
Ne spreglejte