Petek,
19. 7. 2024,
10.03

Osveženo pred

57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,96
računalniška varnost digisvet informacijska tehnologija Windows Microsoft

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 10.03

57 minut

Z vsega sveta poročajo o množičnem izpadu IT, težave tudi v slovenskih podjetjih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,96

Z vsega sveta poročajo o množičnem izpadu informacijske tehnologije. Zaradi izpada ne delujejo številne banke, medijske hiše in letalske družbe, ki že beležijo izgubo, piše BBC. Na osebnih računalnikih z operacijskim sistemom Windows se pojavlja "modri zaslon smrti". Razlog zanj naj bi bila pomanjkljiva posodobitev protivirusnega programa podjetja za kibernetsko varnost CrowdStrike. Globalni izpad IT-storitev je prizadel tudi različna podjetja v Sloveniji. Direktor vladnega urada za informacijsko varnost Uroš Svete je povedal, da bo odpravljanje težav glede na število prizadetih sistemov trajalo še nekaj časa. 

Med prvimi so o težavah pri zagonu računalniških naprav začela opozarjati avstralska podjetja, z začetkom novega delovnega dne pa poročila o težavah zdaj prihajajo tudi iz Evrope, poroča portal The Verge.

Po Avstraliji ne delujejo nekatere samopostrežne blagajne, na Novi Zelandiji pa je prizadeto tudi računalniško omrežje tamkajšnjega parlamenta.

Ne dela kanal Sky News 

Izpade imajo na letališču v Sydneyju, United Airlines ne leti, težave ima tudi platforma London Stock Exchange. V Združenem kraljestvu so prizadeta železniška omrežja, prav tako ne dela kanal Sky News. S težavami se je med drugim soočala tudi londonska borza, a naj bi po poročanju BBC že delovala normalno.

V Španiji so morali odpovedati številne polete, berlinsko letališče je objavilo, da nastajajo zamude oziroma odpovedi poletov zaradi tehnične napake. Tudi eden največjih evropskih letalskih prevoznikov Ryanair je sporočil, da ima IT-težave, kar vpliva na odhode poletov.

"Sprejemamo blažilne ukrepe" 

Kot navajajo mediji, naj bi bile težave povezane z Microsoftovimi storitvami Azure in 365 ter pomanjkljivo posodobitvijo podjetja CrowdStrike.

Iz podjetja CrowdStrike so sporočili, da so ugotovili težavo in razveljavili pomanjkljivo posodobitev, vendar po poročanju The Verge to ne pomaga računalnikom, ki so že bili prizadeti.

Trdijo, da sprejemajo blažilne ukrepe. "Posredovali bomo dodatne posodobitve, ko bomo lahko. Naše IT-ekipe aktivno preiskujejo, da bi ugotovile glavni vzrok težave," so zapisali. 

Tehnične težave tudi v nekaterih slovenskih podjetjih

Zaradi tehničnih težav so danes ovirana poslovanja bank, letališč in podjetij po vsem svetu, tudi v Sloveniji. 

Na ljubljanskem letališču se pojavljajo manjše zamude v odhodih letal, ker imajo težave z informacijskimi sistemi prevoznikov za prijavo na polet. "Da bi čim bolj omejili vpliv na promet, že prilagajamo svoje procese, na primer ročno prijavljamo potnike na polete," so potrdili za STA.

Za zdaj letalski prevozniki še niso odpovedali nobenih poletov. Potnikom priporočajo, da status svojih poletov preverijo na spletni strani ali neposredno pri prevozniku. Če polet ni prestavljen ali odpovedan, priporočajo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno.

Da imajo tehnične težave, so medtem potrdili tudi v Krki. "S težavami v okolju Windows, s katerimi se danes srečuje dobršen del sveta, se soočamo tudi v Krki. Sodelavci informacijske tehnologije intenzivno odpravljajo težave in stanje se stabilizira. Vpliva na poslovanje ne pričakujemo," so v službi za odnose z javnostmi pojasnili za STA.

Portal Moja Dolenjska je medtem poročal, da je po informacijah zaposlenih v Krki izpadel celoten računalniški sistem, zaradi katerega je obstala proizvodnja, zaposlene pa so pošiljali domov.

Vodja urada za informacijsko varnost: Odpravljanje tehničnih težav bo trajalo dlje časa

Direktor vladnega urada za informacijsko varnost Uroš Svete je povedal, da bo odpravljanje težav glede na število prizadetih sistemov trajalo še nekaj časa. 

"Mislim, da bo konec tedna za IT-vzdrževalce zelo pester," je prepričan Uroš Svete.  | Foto: Ana Kovač "Mislim, da bo konec tedna za IT-vzdrževalce zelo pester," je prepričan Uroš Svete. Foto: Ana Kovač "Po do zdaj znanih podatkih ne gre za kibernetski napad oziroma incident, temveč za napako v posodabljanju enega od sistemov za kibernetsko varnost, ki je bil pravzaprav potem razporejen na številne računalnike po vsem svetu," je dejal. 

"Dejstvo je, da so operacijski sistemi Windows izjemno široko zastopani in da je pravzaprav tudi CrowdStrike kot podjetje za kibernetsko varnost zelo močno prisotno in seveda taka težava potem prizadene vse," je pojasnil Svete.

V uradu so v stalnem stiku s podobnimi organi v drugih državah ter skušajo težave odpraviti in čim prej zagnati sisteme. Vendar Svete ocenjuje, da bo glede na število prizadetih sistemov odpravljanje težav trajalo še kar nekaj časa. "Mislim, da bo konec tedna za IT-vzdrževalce zelo pester," je prepričan.

Varnost na internetu. Otrok. Otroci. Računalnik. Internet.
Novice GZS za obvezen predmet računalništva in informatike v šolah
it, programer, računalnik
Novice Poklic, ki omogoča visoko začetno plačo in hitro napredovanje
računalnik, pisarna, pisarniško delo
Novice Zaposlite se v enem od najperspektivnejših poklicev