Sobota,
18. 3. 2023,
9.35

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

ZDA okolje sevanje voda Nuklearka radioaktivnost

Sobota, 18. 3. 2023, 9.35

1 leto, 1 mesec

Iz nuklearke v Minnesoti novembra uhajala radioaktivna voda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Radioaktivnost, jedrsko sevanje | ZDA imajo 92 jedrskih reaktorjev, s katerimi zagotavljajo elektriko za več deset milijonov gospodinjstev. V preteklih letih so se zgodile tudi manjše nesreče, ki pa so bile običajno omejene in so imele le lokalne posledice. | Foto Thinkstock

ZDA imajo 92 jedrskih reaktorjev, s katerimi zagotavljajo elektriko za več deset milijonov gospodinjstev. V preteklih letih so se zgodile tudi manjše nesreče, ki pa so bile običajno omejene in so imele le lokalne posledice.

Foto: Thinkstock

Upravljavec jedrske elektrarne Monticello v ameriški zvezni državi Minnesota je v četrtek sporočil, da je novembra lani iz objekta uhajala voda z radioaktivnim tritijem, vendar naj bi bilo onesnaženje večinoma omejeno na sam objekt. Družba Xcel Energy ni povedala, zakaj je čakala več kot tri mesece za priznanje incidenta pred javnostjo.

Podjetje je sporočilo, da je 22. novembra, ko je izvedelo za uhajanje, obvestilo državne uradnike in zvezno komisijo za jedrsko regulacijo (NRC), poročajo ameriški mediji.

Tveganja ni, trdijo 

"Čeprav to uhajanje ne predstavlja tveganja za javnost ali okolje, ga jemljemo zelo resno in si prizadevamo za varno reševanje položaja," je sporočil predsednik podjetja Chris Clark.

Agencija za nadzor onesnaževanja v Minnesoti je sporočila, da je po podatkih podjetja na lokaciji izteklo približno 1,5 milijona litrov vode s tritijem, vendar to menda ni doseglo reke Mississippi ali onesnažilo virov pitne vode. Državni uradniki zdaj aktivno pregledujejo podatke z območja in nadzorujejo prizadevanja za sanacijo.

Tritij je radioaktivni izotop vodika, ki je stranski proizvod pri proizvodnji električne energije v jedrskih elektrarnah. V okolju se pojavlja tudi po naravni poti.

Monticello leži 63 kilometrov severozahodno od Minneapolisa, kjer ima sedež tudi družba Xcel Energy, ki je izlitje odkrila med rutinskim testiranjem podtalnice.

Vodo so potem preusmerili v čistilno napravo objekta, vendar pa potrebujejo dodatne rezervoarje za shranjevanje izčrpane vode, dokler je ne bo mogoče očistiti in ponovno uporabiti.

ZDA so v svoji zgodovini doživele eno večjo jedrsko nesrečo. 28. marca 1979 se je začel taliti reaktor na otoku Treh milj v Pensilvaniji.

Novice Tako bi se sevanje iz jedrske elektrarne Zaporožje razširilo po Evropi
Novice V Sloveniji jodovih tablet za primer jedrskega sevanja v lekarnah ni
Tina Seršen, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo
Novice Ministrstvo: Ni res, da zavlačujemo z gradnjo drugega bloka nuklearke