Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 1. 2009,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 1. 2009, 16.12

8 let

Irak prevzel nadzor nad bagdadsko Zeleno cono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iraške varnostne sile so od ameriške vojske prevzele nadzor nad Zeleno cono v Bagdadu, v kateri delujejo iraška vlada in več tujih veleposlaništev, med Iračani pa velja za simbol ameriške okupacije.

Do predaje je prišlo na dan, ko so po izteku mandata Združenih narodov začeli veljati dvostranski dogovori o statusu tujih sil v Iraku.

Dan suverenosti Iraška vlada in vojaški predstavniki so pozdravili vrnitev močno utrjenega območja v središču Bagdada pod iraški nadzor s slovesnostjo v nekdanji palači strmoglavljenega diktatorja Sadama Huseina. "Naša pravica je, da ta dan dojemamo kot dan suverenosti in začetek procesa ponovne pridobitve vsakega delčka naše zemlje," je v čustvenem nagovoru povedal iraški premier Nuri al Maliki, ki je obenem pozval ministrski in predsedniški svet, naj današnji dan razglasita za državni praznik.

Irak bo prevzel širši nadzor nad varnostjo v državi

Poleg tega so britanske sile iraškim predale nadzor nad letališčem v Basri, kar so vojaški in državni predstavniki prav tako proslavili s slovesnostjo na letališču. Iz mesta Basra so se britanske enote sicer umaknile že septembra lani, tri mesece zatem pa so iraškim varnostnim silam tudi predale nadzor nad celotno provinco Basra.

Do predaje tako Zelene cone kot letališča v Basri je prišlo dan po izteku mandata ZN, ki je tujim vojakom v Iraku dajal pravno podlago za njihovo prisotnost v državi. Konec mandata, ki je veljal od oktobra 2003, po pisanju AFP pomeni, da bo Irak prevzel širši nadzor nad varnostjo v državi in naredil nove korake v smeri pridobitve popolne suverenosti.

ZDA imajo v Iraku 146.000 vojakov

Kljub temu pa bodo tuje enote še naprej ostale v Iraku, ob čemer jim bodo pravno podlago zagotavljali dvostranski sporazumi o statusu sil (Sofa). ZDA, ki imajo v državi 146.000 vojakov, so tako novembra z Bagdadom podpisale sporazum, ki silam dovoljuje, da v Iraku ostanejo do konca leta 2011. Britanski in avstralski vojaki pa se bodo v skladu s sporazumoma, ki sta ju njihovi državi z Bagdadom podpisali v torek, iz države umaknili do konca julija letos.

Ne spreglejte