Petek,
20. 12. 2019,
16.55

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

1

Natisni članek

potni list ZDA Indija

Petek, 20. 12. 2019, 16.55

4 leta, 4 mesece

Indijec poskušal vstopiti v ZDA s ponarejenim slovenskim potnim listom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

1

Washington letališče | Slika je simbolična. | Foto Reuters

Slika je simbolična.

Foto: Reuters

Dvajsetletni Indijec je poskušal vstopiti v ZDA s ponarejenim slovenskim potnim listom. Zoper Indijca bi bila lahko podana kazenska ovadba kršitve ameriškega zakona o priseljencih, a ker je potnik ponarejenost dokumentov priznal, so njegov poskus vstopa v državo ameriške oblasti obravnavale zgolj kot administrativni prekršek. 

Novice Kalifornijsko obalo poplavilo na tisoče "penisov" #foto

Dvajsetletni Indijec, čigar imena niso razkrili, je v preteklih dneh poskušal vstopiti v Združene države Amerike s ponarejenim slovenskim potnim listom, poroča spletna stran Outlook India. 

Na mednarodno letališče Washington Dulles je prišel iz ganske prestolnice Akra. Ko je prispel na letališče, je tamkajšnjim zveznim obmejnim oblastem med pregledom izročil ponarejeni slovenski potni list. Ker je preglednik zaznal neskladja v potnem listu, ga je napotil na sekundarni pregled.  

Ponesrečen poskus, ki se je končal zgolj z "opozorilom"

Med drugim pregledom so nato ameriške oblasti zaznale še več nepravilnosti tako v zvezi s potnim listom kot njegovo slovensko osebno izkaznico. Izkazalo se je, da sta oba osebna dokumenta ponarejena, kar je 20-letnik med zaslišanjem tudi potrdil. Indijec je priznal, da je v resnici indijski državljan in da omenjeni dokumenti niso njegovi. 

Ameriške oblasti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Čeprav bi ga lahko zaradi tovrstnega poskusa vstopa v državo kazensko preganjali, so se ameriške oblasti odločile, da bodo njegov primer obravnavale zgolj kot administrativni prekršek. Po temeljiti preiskavi je Indijec zapustil ameriško ozemlje. 

Ni prvi s ponarejenimi dokumenti

"Predstavljanje za nekoga drugega med poskusom vstopa v državo označuje resno kršitev ameriškega zakona o priseljevanju. Tovrstni primeri se lahko kazensko preganjajo," je povedal eden izmed ameriških carinikov in dodal, da ponarejanje osebnih dokumentov predstavlja resno grožnjo za ameriško nacionalno varnost. 

Washington letališče | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sicer pa ameriški obmejni policisti na dan v povprečju zasežejo 14 lažnih osebnih dokumentov, tako da Indijec ni prvi, ki se je lotil ponesrečenega podviga.  

Marjan Šarec
Novice Šarec: Ustanovitev novega letalskega prevoznika malo verjetna #video