Torek,
28. 12. 2021,
17.03

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30

6

COVID-19 Koronavirus omikron Hrvaška

Natisni članek

Torek, 28. 12. 2021, 17.03

2 leti, 8 mesecev

Hrvaška: v drugem tednu januarja bo eksplozija omikrona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,30

6

Hrvaška covid-19 | Foto STA

Foto: STA

"Študije sicer kažejo, da so bolezenski znaki zaradi okužbe z omikronom res blažji kot v primerjavi s sevom delta. Vendar zaradi omikrona pričakujemo do štirikrat več okuženih in dvakrat več ljudi v bolnišnicah," je danes napovedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović.

"Pozivam vse državljane Hrvaške, da se cepijo tudi s poživitvenim odmerkom," je danes po sestanku hrvaške vlade s strokovno skupino dejal minister za notranje zadeve Davor Božinović, poroča Večernji list. Po njegovih besedah so simptomi pri okuženih z omikronom res blažji, vendar zaradi visoke nalezljivosti novega seva vlada pričakuje skokovito rast števila novih okužb.

Na Hrvaškem so do danes sicer odkrili le osem oseb, okuženih z omikronom, vendar se bo to kmalu spremenilo. "V drugem tednu januarja pričakujemo rast števila novih okužb z omikronom, vrh pa bomo verjetno dosegli konec meseca," pa je dogajanje v prihodnjih tednih napovedal Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Novih ukrepov še ne bo

"Država se pripravlja na novi val, kolikor se pač lahko. Vendar, kot kažejo izkušnje iz tujine, najbolj pomaga visoka precepljenost prebivalstva. Ko bo omikron na Hrvaškem, ga bo nemogoče ustaviti," je dejal Božinović. Capak medtem še ne napoveduje strožjih ukrepov. "Videli bomo, kako bo v prihodnjih dneh, in morda bomo potem kaj spremenili. Vendar sproščanja ukrepov za silvestrovo zagotovo ne bo," pa je poudaril Capak.

Hrvaška spreminja pravila za karanteno

Hrvaški zavod za javno zdravje je sicer danes objavil spremembe pravil za karanteno za tiste, ki so bili v stiku z osebo, okuženo z novo koronavirusno različico omikron. Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, ki so to bolezen preboleli v zadnjih 90 dneh ali pa so bili po preboleli bolezni cepljeni, ni treba v karanteno.

Osebe, ki so izvzete iz karantene, morajo v 14 dneh od stika strogo upoštevati ukrepe za preprečitev kapljičnih okužb, so še navedli na HZJZ. Priporočili so jim testiranje s hitrimi antigenskimi testi čim prej po tesnem stiku in vsak tretji dan dva tedna od izpostavljenosti. Pozitiven rezultat hitrega testa je treba potrditi s testom PCR, so dodali po poročanju hrvaškega portala Index.

Vsi drugi, ki so bili v stiku z okuženim z omikronom, morajo medtem v 14-dnevno karanteno. Na začetku in zadnji dan karantene se morajo testirati na novi koronavirus s testom PCR. Če s sekvenciranjem vzorca izključijo sum okužbe z omikronom, se karantena prekine.

Na Hrvaškem število novih okužb upada že več kot en mesec. Polno cepljenih je že skoraj 50 odstotkov populacije oziroma deset odstotnih točk manj kot v Sloveniji.

Reka
Novice Hrvaški hotelirji si zaradi novega leta manejo roke
Vrh EU - Zahodni Balkan. Andrej Plenković
Novice Hrvaška vabi izseljence nazaj v domovino z do 30 tisoč evri "nagrade"
Novice V Splitu suši postrežejo na golih dekletih. Je to prostitucija?