Torek,
9. 7. 2024,
12.32

Osveženo pred

6 dni, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Sirija vojna Hamas Izrael

Torek, 9. 7. 2024, 12.32

6 dni, 21 ur

V izraelskem napadu na šolo v Gazi ubitih najmanj 27 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
izraelsko letalo, air force F-35, letalo | To je že četrti izraelski napad na šolo v Gazi v zadnjih dneh. Izraelska vojska je priznala, da je od sobote izvedla tri napade na šole, v katerih se po njenih navedbah skrivajo palestinski borci, čeprav naj bi se te uporabljale kot zatočišča za razseljene. | Foto Guliverimage

To je že četrti izraelski napad na šolo v Gazi v zadnjih dneh. Izraelska vojska je priznala, da je od sobote izvedla tri napade na šole, v katerih se po njenih navedbah skrivajo palestinski borci, čeprav naj bi se te uporabljale kot zatočišča za razseljene.

Foto: Guliverimage

V izraelskem letalskem napadu na šolo v kraju Abasan v Gazi je bilo danes ubitih najmanj 27 ljudi, več deset pa je ranjenih, je sporočil vir iz bolnišnice Naser v bližnjem Han Junisu, kamor so prepeljali žrtve. Njihovo število se bo najverjetneje povečalo, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

Po navedbah zdravstvenih virov v Han Junisu so izraelska letala napadla šolo al Avda v Abasanu, ki leži blizu Han Junisa. Pri tem je bilo ubitih najmanj deset ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je že četrti izraelski napad na šolo v Gazi v zadnjih dneh. Izraelska vojska je priznala, da je od sobote izvedla tri napade na šole, v katerih se po njenih navedbah skrivajo palestinski borci, čeprav naj bi se te uporabljale kot zatočišča za razseljene.

Najsilovitejši spopadi v enklavi sicer trenutno potekajo v mestu Gaza na severu, kjer je izraelska vojska že pred šestimi meseci poročala o uničenju "vojaškega okvirja" palestinskega islamističnega gibanja Hamas. S krepitvijo napadov želi izraelski premier Benjamin Netanjahu po prepričanju Hamasa pred prihajajočim novim krogom pogajanj onemogočiti sprejetje dogovora o prekinitvi ognja.

Izrael v novem napadu na ozemlju Sirije ubil dve osebi

Izraelska vojska je danes v Siriji z brezpilotnim letalnikom ciljala vozilo libanonskega gibanja Hezbolah in pri tem ubila dve osebi, še eno pa ranila, je sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice.

Nov napad na sirskem ozemlju je Izrael izvedel na podeželju pri prestolnici Damask, nedaleč od meje z Libanonom, navedbe nevladne organizacije s sedežem v Angliji navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Od vdora palestinskih borcev v Izrael 7. oktobra lani se Izrael in Hezbolah redno medsebojno obstreljujeta prek izraelsko-libanonske razmejitvene črte, izraelske sile pa napade izvajajo tudi na ozemlju Sirije, kjer se Hezbolah med dolgoletno državljansko vojno bojuje na strani sirske vojske.

Po štetju AFP je Izrael v zadnjih devetih mesecih na ozemlju Sirije ubil najmanj 24 pripadnikov Hezbolaha. Izrael je sicer že pred trenutno zaostritvijo bližnjevzhodne krize pogosto napadal sosednjo Sirijo, katere del od leta 1967 tudi okupira.

Strokovnjaki ZN opozarjajo na umiranje otrok v Gazi zaradi izraelskega namernega stradanja

Izrael izvaja namerno kampanjo stradanja proti palestinskemu ljudstvu zaradi katere umirajo otroci v Gazi, so danes opozorili strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem so dodali, da gre za obliko genocidnega nasilja in da za lakoto trpijo vzdolž celotne palestinske enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izjavljamo, da je izraelska namerna in usmerjena kampanja stradanja proti palestinskemu ljudstvu oblika genocidnega nasilja in je povzročila lakoto v celotni Gazi," je v skupni izjavi zapisalo deset neodvisnih strokovnjakov, ki jih je imenoval Svet ZN za človekove pravice, a ne govorijo v imenu ZN.

Strokovnjaki, med katerimi je tudi posebni poročevalec ZN na področju pravice do hrane Michael Fakhri, kljub temu da ZN uradno niso razglasili lakote v Gazi vztrajajo, da prisotnost lakote ni mogoče zanikati. "Od 7. oktobra je zaradi podhranjenosti umrlo 34 Palestincev, večinoma otrok," so opozorili in navedli primere treh otrok, ki so nedavno umrli zaradi podhranjenosti.

"Ker so ti otroci umrli zaradi lakote kljub zdravniški oskrbi v osrednji Gazi, ni dvoma, da se je lakota iz severne Gaze razširila v osrednjo in južno Gazo," so poudarili. V luči tega so strokovnjaki obžalovali, da mednarodna skupnost ni storila več, da bi preprečila krizo v Gazi.

"Že ko je 24. februarja zaradi lakote umrl dvomesečni dojenček in 4. marca še desetletni Jazan Al Kafarne, je to potrdilo, da je lakota prizadela severno Gazo. Ves svet bi moral posredovati že prej, da bi ustavil izraelsko genocidno kampanjo stradanja in preprečil te smrti," so opozorili in dodali, da neukrepanje pomeni sokrivdo.

Izjavo strokovnjakov je medtem že obsodila izraelska misija pri ZN v Ženevi in poudarila, da je deseterica strokovnjakov navajena širiti napačne informacije in podpirati propagando palestinskega islamističnega gibanja Hamas. "Izrael nenehno povečuje podporo pri dostavi humanitarne pomoči na celotnem območju Gaze," je nadaljevala in dodala, da Hamas namerno krade in skriva pomoč pred civilisti.

Haaretz: Izraelska vojska 7. oktobra izdala ukaz za preprečevanje ugrabitev tudi za ceno življenj talcev

Med vdorom palestinskih borcev 7. oktobra lani so izraelskim vojakom v več primerih izdali zapoved o uničenju vseh vozil na poti v Gazo, tudi če bi v njih bili talci, je v nedeljo razkril izraelski časnik Haaretz. Novo poročilo je s tem potrdilo ugibanja o rabi t. i. protokola Hanibal, ki zahteva preprečevanje ugrabitev za vsako ceno.

Novo poročilo časnika Haaretz devet mesecev po začetku izraelske ofenzive v Gazi razkriva podrobnosti odziva vojske na nepričakovan napad iz palestinske enklave. Vdor, ki ga je vodila teroristična organizacija Hamas, je na izraelski strani terjal 1.143 večinoma civilnih smrtnih žrtev, še 251 ljudi pa so napadalci vzeli za talce.

Glede na obsežno uničenje območij, kjer so potekali spopadi, so se kmalu začela pojavljati ugibanja o ravnanju izraelske vojske. Javnost se je tako januarja seznanila s primerom iz enega od kibucev, kjer je izraelski tank streljal v hišo in pri tem poleg več teroristov Hamasa ubil še 13 civilistov.

Da je Izrael med oktobrsko operacijo verjetno ubil več civilistov, je potrdilo tudi nedavno poročilo Združenih narodov, piše britanski časnik Guardian.

Dokazov, da so umrli talci, ni

Haaretz v najnovejši reportaži sicer ni mogel neposredno potrditi, da so zaradi rabe spornega protokola Hanibal dejansko ubili katerega od zajetih talcev, a so s pogovori z več neimenovanimi pripadniki izraelskih sil ugotovili, da so takšno zapoved izdali na vsaj treh ločenih vojaških lokacijah.

"Niti eno vozilo se ne sme vrniti v Gazo," je bila zapoved, ki jo je skoraj pet ur po začetku napada prejela izraelska divizija Gaza, ki je zadolžena za nadzor meje s palestinsko enklavo, nad katero Izrael izvaja blokado po vojaškem umiku leta 2005.

protesti, Jeruzalem, Izrael
Novice Netanjahu ob protestih v Izraelu vztraja pri dosedanjih ciljih vojne v Gazi
Gaza napad
Novice V izraelskem napadu na šolo v Gazi 16 mrtvih
Izraelska vojska
Novice V izraelski raciji na Zahodnem bregu pet mrtvih