Sreda,
23. 3. 2022,
14.36

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,63

36

Jens Stoltenberg vojna vojaki Ukrajina

Natisni članek

Sreda, 23. 3. 2022, 14.36

2 leti, 4 mesece

Generalni sekretar Nata posvaril pred jedrskim spopadom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,63

36

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Nata, je danes napovedal, da bo Nato vzpostavil štiri nove bojne skupine, in sicer na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji. Posvaril je tudi pred jedrskim spopadom. "Rusija mora prenehati groziti z jedrskim orožjem. To je nevarno in neodgovorno," je dejal Stoltenberg.

Nato bo po besedah Stoltenberga vzpostavil štiri nove bojne skupine. "Poleg obstoječih sil na Baltiku in Poljskem bo to pomenilo osem večnacionalnih Natovih bojnih skupin vzdolž vzhodnega boka, od Baltskega do Črnega morja," je pojasnil. 

"Rusija mora razumeti, da se jedrska vojna ne sme zgoditi in da jedrske vojne nikoli ne morejo zmagati," pravi in dodaja, da pričakuje, da se bodo zavezniki dogovorili in Ukrajini zagotovili dodatno podporo. "Poskrbljeno naj bo tako za kibernetsko varnost in tudi opremo, ki bo Ukrajini pomagala pri zaščiti pred kemičnimi, biološkimi radiološkimi in jedrskimi grožnjami," je dejal. 

Povedal je še, da bo vrh Nata Kitajsko pozval, naj se vzdrži podpore Rusiji v vojni z Ukrajino. Kakšno držo zavzeti v odnosu do Kitajske v kontekstu možnosti, da ta gospodarsko in vojaško pomaga Rusiji, bo ena od ključnih tem pogovorov zahodnih voditeljev ta konec tedna v Bruslju.

Poleg tega upa in pričakuje, da bo jutrišnji vrh predsednikov vlad in predsednikov privolil v povečanje Natovih sil v vzhodnem delu zavezništva. Tako na kopnem kot v zraku in na morju.

Zelenski bo znova pozval k prepovedi preletov nad Ukrajino, Nato temu nasprotuje 

Ob začetku zasedanja bo voditelje zaveznic v četrtek nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki bo po pričakovanjih znova pozval k vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino. V Natu vztrajajo, da tega ne bodo storili, ker menijo, da bi to pomenilo obsežno vojno oziroma bistveno razširilo spor.

V Bruslju se pred zavezniškim vrhom omenja možnost, da bi lahko Stoltenbergu še za eno leto podaljšali mandat, ki se mu sicer izteče letos. Na vprašanje, ali je pripravljen ostati na položaju, je odgovoril, da bo o tem določilo 30 zaveznic, on pa je osredotočen na priprave vrha sredi zelo resnih varnostnih razmer zaradi vojne v Ukrajini.

Bojan Pograjc
Novice Neuradno: na diplomatsko misijo v Ukrajino odhaja Bojan Pograjc
Černobil
Novice V Kijevu je umrla novinarka, ki je bila trn v peti Putinu
Vladimir Putin in Ši Džinping
Novice Kaj imata za bregom Rusija in Kitajska?