Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2008,
11.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 12. 2008, 11.31

8 let, 5 mesecev

Gates napovedal dodatne vojake za Afganistan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je danes prispel v Afganistan, je napovedal, da bodo ZDA do prihodnjega poletja v to državo napotile še dve brigadi.

"Do poletja bomo poskusili v Afganistan poslati še dve brigadi," je povedal novinarjem na svojem letalu. "Kdaj bomo poslali ostale, pa še ne vemo," je dodal. V Afganistanu 32.000 ameriških vojakov V Afganistan bo sicer že januarja prispela brigada v sklopu 10. gorske divizije. Tri dodatne brigade še vedno ne bodo zadovoljile poveljnika ameriške vojske in sil zveze Nato v tej državi generala Davida McKiernana, ki je zahteval več kot 20.000 dodatnih vojakov. V Afganistanu je trenutno 32.000 ameriških vojakov.

McKiernan pravi, da potrebuje dodatne štiri brigade, letalsko brigado in druge podporne enote. Gates je sicer dejal, da bo morala administracija novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obame dobro premisliti o povečanju prisotnosti tujih sil v Afganistanu.

"Zgodovina tujih vojaških sil v Afganistanu, na katere so Afganistanci gledali kot na okupatorje, ni bila srečna," je poudaril. "Sovjeti niso mogli zmagati v Afganistanu s 120.000 vojaki in očitno jim ni bilo mar za civilne žrtve. Zato menim, da moramo o tem razmišljati dolgoročno," je dodal Gates, ki se je v Kandaharju srečal s pripadniki ameriške vojske in Natovih sil.

Ne spreglejte