Nedelja,
31. 3. 2019,
16.09

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Turčija volitve

Nedelja, 31. 3. 2019, 16.09

5 let

Erdogana vznemiril incident, v katerem sta na volišču umrli dve osebi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
Recep Tayyip Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Turčiji danes potekajo lokalne volitve, ki so predvsem barometer priljubljenosti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in njegove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). V ospredju zanimanja je predvsem, kakšen rezultat bo stranka v luči vse večjega gospodarskega ohlajanja dosegla v večjih mestih.

Recep Tayyip Erdogan je oddal svoj glas na volišču v šoli v Istanbulu, kamor je prišel v družbi soproge Emine. "Upam, da bomo zvečer zaprli volilne skrinjice z visoko udeležbo," je dejal in volitve označil za "temelj naše demokracije".

Medtem z vzhoda Turčije prihajajo poročila o incidentu, v katerem sta na volišču umrli dve osebi. V provinci Malatya naj bi neuradno prišlo do spora med dvema skupinama različnih političnih nazorov. Varnostne sile so v zvezi s smrtmi aretirale štiri ljudi.

Erdogan je povedal, da ga je incident "vznemiril" in da uradna preiskava že poteka. "Moja želja je, da ne pride do nobenega drugega podobnega dogodka," je dejal.

V Istanbulu ali Ankari se obeta tesen rezultat

Volitve danes potekajo v 30 večjih mestih ter 51 provincah oz. okrožjih. Nihče ne dvomi, da bo AKP na koncu pobrala največ glasov, vendar pa ker se Turčija sooča s precejšnjimi izzivi zaradi recesije, povečevanja inflacije in upadanja moči turške lire, bi to Erdoganu lahko močno skazilo načrte, zlasti v večjih mestih.

Erdogan
Novice Erdogan zagrozil Avstralcem: Vrnili vas bomo v krstah

Glede na javnomnenjske raziskave je vprašanje, ali bo AKP uspelo ohraniti vodenje metropol, kot sta Istanbul ali Ankara. Ankete kažejo, da se obeta tesen rezultat.

Tudi zato je Erdogan, ki je z AKP zmagal še na vseh volitvah od prihoda na oblast leta 2002, zdaj vpoklical vse svoje sile in na plano privlekel težkokategornike, kot je nekdanji premier Biali Yildirim, ki kandidira za župana Istanbula.

V predvolilni kampanji je bil Erdogan zelo aktiven. Nastopil je tudi na treh zborovanjih na dan, pri tem pa dramatiziral, da gre na tokratnih volitvah za nič manj kot preživetje države, ki da se sooča s tujimi in domačimi sovražniki, ki si prizadevajo uničiti Turčijo.

Sicer je skušal tudi reševati nekatere lokalne gospodarske težave ali probleme z oskrbo, a se je precej raje zatekal v vprašanja nacionalne varnosti in povzdigoval domoljubje. Pri tem je po navedbah AFP igral tudi na "kurdsko karto" in skušal očrniti glavno opozicijsko stranko CHP, da podpira "kurdske teroriste".

Recep Tayyip Erdogan Turčija predsednik
Novice Erdogan EU obtožil poskusa strmoglavljenja Madura

Izkoristil je tudi teroristični napad na dve mošeji na Novi Zelandiji in s svojimi izjavami, da bodo Avstralce vračali v krstah, poskrbel za ostre odzive v Canberri in Aucklandu.

Na drugi strani pa v opoziciji za gospodarske težave krivijo zgrešene politike Erdogana in njegove stranke. Upajo, da jim bo uspelo osvojiti vsaj kakšno župansko mesto v katerem izmed večjih mest. Če bi jim to uspelo v Ankari ali Istanbulu, pa bi bil to po mnenju analitikov pomemben udarec Erdoganovi vladavini v Turčiji.

Enes Kanter
Sportal Turški NBA-jevec zaradi Erdogana ne upa v London