Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
8.51

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

4

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Turčija Avstralija teroristični napad

Sreda, 20. 3. 2019, 8.51

5 let

Erdogan zagrozil Avstralcem: Vrnili vas bomo v krstah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

4

Erdogan | Turški predsednik Erdogan je s svojimi izjavami po terorističnem napadu v novozelandskem Christchurchu razburil avstralsko javnost. | Foto Reuters

Turški predsednik Erdogan je s svojimi izjavami po terorističnem napadu v novozelandskem Christchurchu razburil avstralsko javnost.

Foto: Reuters

Turški predsednik Erdogan je izjavil, da je bil nedavni teroristični napad v novozelandskem Christchurchu, ki ga je izvedel avstralski desničarski skrajnež, del napada na Turčijo in islam. Ob tem je Erdogan z navezavo na zgodovinsko bitko pri Galipoliju Avstralcem zagrozil, "da jih bodo v domovino vrnili v krstah". Njegova izjava je močno razburila avstralskega premierja Scotta Morrisona, pa tudi javnost na Novi Zelandiji.

Avstralski premier Scott Morrison je ocenil, da so bile izjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana nevarne in zelo žaljive. Opozoril je, da bodo preučili vse vidike odnosov s Turčijo. Na zagovor so poklicali tudi turškega veleposlanika v Canberri.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern ni hotela podrobneje komentirati Erdoganovih izjav. Napovedala je, da je zunanji minister in podpredsednik vlade Winston Peters že odpotoval v Ankaro, da bi razjasnil zadeve tako glede Novozelandcev in njihovega odnosa do muslimanov kot tudi glede samega napada, ki se je zgodil v petek.

Christchurch
Novice Napadalec pred strelskim pohodom na Novi Zelandiji poslušal četniško pesem #video #foto

Turški predsednik: Avstralce bomo poslali nazaj v krstah

Erdogan je v okviru svoje predvolilne kampanje pred lokalnimi volitvami, ki bodo 31. marca, uporabil tudi videoposnetke napada v Christchurchu, ko je avstralski desničarski skrajnež v napadu na dve mošeji ubil 50 vernikov, več deset ljudi pa je ranil.

Zaradi spornih Erdoganovih izjav so v Canberri na zagovor že poklicali turškega veleposlanika. | Foto: Reuters Zaradi spornih Erdoganovih izjav so v Canberri na zagovor že poklicali turškega veleposlanika. Foto: Reuters

Turški predsednik je napad opisal kot del napada na Turčijo in islam, hkrati pa je ocenil, da se v Avstraliji krepi protimuslimansko razpoloženje. A ob tem je vsem protimuslimanskim Avstralcem, kakršen je napadalec v Christchurchu, zagrozil, da jih bodo poslali nazaj v krstah kot njihove dedke z Galipolija.

Bitka za Galipoli je bila neuspešna pomorska in kopenska vojaška operacija sil antante med prvo svetovno vojno, da bi se prebili skozi Dardanele. V bitki proti Turkom je padlo še posebej veliko število Avstralcev in Novozelandcev, ki so bili tedaj del britanskega imperija. Ubitih je bilo več kot osem tisoč Avstralcev, Galipoli pa je še danes eden ključnih dogodkov za avstralsko zgodovino.

Jacinda Ardern
Novice Novozelandska premierka: Nikoli ne bom javno izgovorila imena napadalca
Ne spreglejte