Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 8. 2021,
21.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

27

Natisni članek

stranski učinki Koronavirus cepivo

Petek, 6. 8. 2021, 21.00

2 leti, 8 mesecev

EMA potrdila nove stranske učinke cepiva Johnson & Johnson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

27

cepivo Johnson & Johnson |  Ema je v preteklosti večkrat poudarila, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja. | Foto Guliverimage

Ema je v preteklosti večkrat poudarila, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja.

Foto: Guliverimage

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes potrdila, da je znižana raven trombocitov v krvi povezana s cepivom proti bolezni covid-19 podjetja Johnson & Johnson. Stranska učinka tega cepiva pa sta tudi omotica in šumenje v ušesih. Poudarili so, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno.

Odbor za varnost zdravil (PRAC) je po proučitvi dostopnih podatkov, vključno s primeri stranskih učinkov in znanstveno literaturo, priporočil dopolnitev informacij o cepivu podjetja Johnson & Johnson s trombocitopenijo oziroma znižano ravnjo trombocitov v krvi kot neželenim stranskim učinkom. Priporočil je še, da se trombocitopenijo, ki trenutno velja za pomembno morebitno tveganje, označi za pomembno prepoznano tveganje.

PRAC je ugotovil še, da so s cepivom proti covidu-19 tega ameriškega proizvajalca povezani tudi primeri omotice in šumenja v ušesih. Priporočil je, da se tudi ta neželena stranska učinka doda v informacije o izdelku, so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani agencije.

Poudarili so, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno. EMA je sicer v preteklosti večkrat poudarila, da so koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja.

Odbor za varnost zdravil je razpravljal tudi o primerih motenj menstrualnega ciklusa po cepljenju proti bolezni covid-19. Ugotovil je, da ni vzročno-posledične povezave med cepivi in tovrstnimi motnjami.

koronavirus
Novice Različica lambda še bolj kužna in odpornejša proti cepivu. Nas mora skrbeti?
Barcelona covid-19
Novice V Belgiji sedem starostnikov umrlo zaradi seva kappa
Ne spreglejte