SiolNET. Novice Svet
1,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EMA potrdila nove stranske učinke cepiva Johnson & Johnson

1,97

termometer

cepivo Johnson & Johnson
Ema je v preteklosti večkrat poudarila, da koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja. Foto: Guliverimage

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes potrdila, da je znižana raven trombocitov v krvi povezana s cepivom proti bolezni covid-19 podjetja Johnson & Johnson. Stranska učinka tega cepiva pa sta tudi omotica in šumenje v ušesih. Poudarili so, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno.

Odbor za varnost zdravil (PRAC) je po proučitvi dostopnih podatkov, vključno s primeri stranskih učinkov in znanstveno literaturo, priporočil dopolnitev informacij o cepivu podjetja Johnson & Johnson s trombocitopenijo oziroma znižano ravnjo trombocitov v krvi kot neželenim stranskim učinkom. Priporočil je še, da se trombocitopenijo, ki trenutno velja za pomembno morebitno tveganje, označi za pomembno prepoznano tveganje.

PRAC je ugotovil še, da so s cepivom proti covidu-19 tega ameriškega proizvajalca povezani tudi primeri omotice in šumenja v ušesih. Priporočil je, da se tudi ta neželena stranska učinka doda v informacije o izdelku, so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani agencije.

Poudarili so, da razmerje med koristmi in tveganji cepljenja s tem cepivom ostaja nespremenjeno. EMA je sicer v preteklosti večkrat poudarila, da so koristi cepiva pretehtajo morebitna tveganja.

Odbor za varnost zdravil je razpravljal tudi o primerih motenj menstrualnega ciklusa po cepljenju proti bolezni covid-19. Ugotovil je, da ni vzročno-posledične povezave med cepivi in tovrstnimi motnjami.

koronavirus Novice Različica lambda še bolj kužna in odpornejša proti cepivu. Nas mora skrbeti? Barcelona covid-19 Novice V Belgiji sedem starostnikov umrlo zaradi seva kappa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin