Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
7.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

ZDA Donald Trump dohodnina davek Bela hiša

Sreda, 15. 3. 2017, 7.13

6 let, 6 mesecev

Donald Trump plačal 38 milijonov dolarjev dohodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Potem ko je ameriška televizija MSNBC sporočila, da ima dokumente iz davčne napovedi predsednika Donalda Trumpa in da jih bo razkrila, je Bela hiša sinoči objavila del informacij iz davčne napovedi. Te kažejo, da je Trump leta 2005 ob 150 milijonih dolarjev dohodka plačal 38 milijonov dolarjev davka.

Ob tem je za leto 2005, v katerem se je poročil z Melanio Knauss, prijavil sto milijonov dolarjev izgub iz prejšnjih let. Trumpova davčna stopnja je bila leta 2005 le 25-odstotna, kar je glede na dohodek malo.

V Beli hiši odgovarjajo, da je bil Trump eden najuspešnejših poslovnežev na svetu, ki je odgovoren za svoja podjetja, družino in zaposlene, zato mora plačati toliko davka, kot ga je po zakonu dolžen.

 | Foto:


Preberite tudi:


MSNBC dokumente pridobil od nekdanjega novinarja New York Timesa

Davčne dokumente je na televizijo MSNBC prinesel nekdanji novinar New York Timesa, Pulitzerjev nagrajenec David Cay Johnston, ki je nekoč poročal o zvezni davkariji. Johnston je povedal, da mu je dokumente nekdo pustil pred domačimi vrati.

"Kaj pa vem? Morda mi je papirje dal pred vrata sam Donald Trump," je dejal Johnston, sicer avtor knjige o Trumpu z naslovom "The Making of Donald Trump."

Trump se je na to danes odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da gre za lažne navedbe in se vprašal, če sploh kdo lahko verjame novinarju, "za katerega še nihče ni slišal", ki trdi, da je v svojem nabiralniku našel predsednikovo davčno napoved.

Trumpova davčna napoved odmevala že med predvolilno kampanjo

Trumpovi davki oziroma njegove davčne napovedi so bile sporne v času predsedniške kampanje, saj jih v nasprotju s predhodniki desetletja pred njim ni hotel objaviti. Trdil je, da ne more, ker je pod revizijo. Davčni strokovnjaki so si sicer enotni, da revizija ni ovira za objavo napovedi, vendar zakon prepoveduje objavo davčnih informacij tudi davkariji.

Ameriški časnik New York Times je med kampanjo poročal, da je Trump leta 1995 prijavil skoraj milijardo dolarjev izgube, kar mu je teoretično omogočilo, da se izogne davkom za 18 let. Glede na napoved iz leta 2005 se to ni zgodilo. New York Times je takrat poročal, da je Trump izgubil denar vlagateljev v njegove igralnice in hotele ter si na njihov račun znižal davčno osnovo.

Ne spreglejte