Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2016,
20.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 ZDA Hillary Clinton Donald Trump Bill Clinton Barack Obama Borut Pahor

Petek, 12. 8. 2016, 20.34

6 let, 7 mesecev

Hillary Clinton objavila davčno napoved in vrgla rokavico "milijarderju" Donaldu Trumpu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Hillary Clinton | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Združenih državah Amerike je običaj, da predsedniški kandidati objavijo svoje davčne napovedi. Zakona, ki bi to od njih zahteval, sicer ni, gre bolj za gesto, s katero poskušajo volivcem pokazati, da delujejo transparentno. Kandidatka demokratske stranke Hillary Clinton je davčno napoved za leto 2015 objavila danes in s tem zbodla republikanskega kandidata Donalda Trumpa, ki se tej objavi upira.

Clintonova je danes objavila svojo in moževo davčno napoved, iz katere je razvidno, da sta zakonca lani zaslužila več kot 10 milijonov dolarjev (8,95 milijona evrov), a 43 odstotkov zneska namenila za plačilo davkov. Večino sta zaslužila z govori, precej pa je Clintonova prejela tudi od prodaje svoje knjige. Zakonca Clinton sta 9,8 odstotka svojega lanskega dohodka namenila v dobrodelne namene.

"Donald, kaj skrivaš?"

Demokratska kandidatka je javno objavo zahtevala tudi od svojega republikanskega tekmeca Donalda Trumpa, a je ta dejal, da tega zaradi revizije davčnih organov še ne more storiti. Napovedal je, da bo podatke objavil po koncu revizije. Razlogov, da je ne bi mogel objaviti med revizijo, sicer ni, poudarjajo nekateri ameriški mediji. "Donald Trump se skriva za lažnimi izgovori in se izmika obljubi, da bo razkril svoje davčne napovedi. Javnosti ni predstavil niti najosnovnejših finančnih informacij, tega, kar je naredil še vsak pomembnejši kandidat v zadnjih 40 letih. Le kaj skriva?" se sprašuje Clintonova.  

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump svoje davčne napovedi še ni razkril. Koliko je vredno premoženje newyorškega nepremičninskega mogotca, ni znano.  | Foto: Getty Images Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump svoje davčne napovedi še ni razkril. Koliko je vredno premoženje newyorškega nepremičninskega mogotca, ni znano. Foto: Getty Images

Je milijarder ali "zgolj" milijonar?

O bogastvu newyorškega magnata Donalda Trumpa se letos, ko se je uspešno spustil v bitko za republikansko predsedniško kandidaturo, v ameriških medijih veliko govori. Sam je pred časom zatrjeval, da je težek prek 10 milijard ameriških dolarjev (8,95 milijarde evrov), večina medijev se je sprijaznila s številko, ki jo kot realno objavlja  Forbes, ta je 4,5 milijarde dolarjev (4 milijarde evrov). Blooberg Trumpovo premoženje ocenjuje na tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov), po nekaterih podatkih pa naj Trump sploh ne bi bil milijarder, pač pa "zgolj" milijonar, vreden kakšnih 200 milijonov dolarjev (180 milijonov evrov).

Hillary je težka 31 milijonov dolarjev

Hillary Clinton je milijonarka, po poročanju portala Moneynation.com težka 31,3 milijona dolarjev (28 milijonov evrov). Skupno premoženje zakoncev Clinton pa naj bi znašalo 111 milijonov dolarjev (99 milijonov evrov).  Clintonova svoje davčne napovedi javno objavljata od leta 1977. Bill Clinton je bil ameriški predsednik dva mandata (1992 – 2000), zdaj pa je na dobri poti, da se v Belo hišo vrne kot "prvi gospod".

Prvi ameriški predsednik George Washington naj bi bil najpremožnejši predsednik do zdaj. Njegovo premoženje bi bilo danes vredno 470 milijonov evrov. | Foto: Getty Images Prvi ameriški predsednik George Washington naj bi bil najpremožnejši predsednik do zdaj. Njegovo premoženje bi bilo danes vredno 470 milijonov evrov. Foto: Getty Images

Prvi je bil tudi najbogatejši

Večina predsednikov obogati šele po opravljenem mandatu, zasluži z govori, avtobiografijami in podobnim, nekateri pa so bili milijonarji, še preden so postali predsedniki. Najbogatejši med njimi je prvi med njimi, George Washington (predsednik ZDA od 1789 do 1797), ki je bil, preračunano v vrednost dolarja iz leta 2010, težek kar 525 milijonov dolarjev (današnjih 470 milijonov evrov). Bil je veleposestnik in sužnjelastnik.

Jefferson in Roosvelt

Prav tako Thomas Jefferson (predsedoval od 1801 do 1809) s skupnim bogastvom 212 milijonov dolarjev (190 milijonov evrov), Theodore Roosvelt (od 1901 do 1909) je bil rojen v bogati družini in je podedoval 125 milijonov dolarjev (112 milijonov evrov), kar ga uvršča na tretje mesto lestvice najbogatejših predsednikov. A Roosvelt je svoje bogastvo pognal in se po tem, ko je zapustil ovalno pisarno, preživljal s pisanjem.  

Obama poleg plače dobi tudi 45 tisoč evrov žepnine

Kdorkoli pa bo prihodnje leto stopil v predsedniške čevlje, bodisi bo to Clintonova ali Trump, se bo moral privaditi na precej bolj skromne prihodke. Zdajšnji ameriški predsednik Barack Obama prejema letno plačo v višini 400 tisoč dolarjev (358 tisoč evrov), poleg tega pa vsako leto dobi še okoli 50 tisoč dolarjev (45 tisoč evrov) žepnine.

Trenutni predsednik ZDA Barack Obama letno zasluži okoli 360 tisoč evrov in 45 tisoč evrov žepnine, ki jo lahko porabi za izdatke.  | Foto: Reuters Trenutni predsednik ZDA Barack Obama letno zasluži okoli 360 tisoč evrov in 45 tisoč evrov žepnine, ki jo lahko porabi za izdatke. Foto: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik prejema 180 tisoč evrov

Ameriški predsedniki sicer v času predsednikovanja živijo v Beli hiši, kjer imajo ves čas na voljo tudi limuzino, helikopter in predsedniško letalo. Predsednik je v ZDA tudi najbolje varovana oseba, to pa ohrani tudi po koncu predsedniškega mandata. Ko se bo Barack Obama upokojil, bo letno prejemal 200 tisoč dolarjev (180 tisoč evrov), plačana pa bo imel tudi vsa službena potovanja.

Pahor in Cerar zaslužita po 62 tisoč evrov

Slovenska predsednika Borut Pahor in Miro Cerar se z Obamo ne moreta kosati. Oba spadata v 65. plačni razred, kar jima prinaša 5.156 evrov bruto. Premier Cerar in predsednik Pahor tako letno prejmeta slabih 62 tisoč evrov.

Ne spreglejte