Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2008,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2008, 12.35

8 let

Do februarja se bo iz Iraka v ZDA vrnilo 8000 vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik George Bush je sprejel odločitev, da se bo do februarja prihodnje leto iz Iraka umaknilo 8000 ameriških vojakov, s čimer se število vojakov v Iraku ne bo bistveno zmanjšalo.

Najverjetneje gre za še zadnjo Bushevo potezo glede vojne v Iraku, ki je zaznamovala obdobje njegovega predsednikovanja ZDA. Bush bo svojo odločitev naznanil v današnjem govoru, katerega besedilo je Bela hiša objavila v naprej. Kot je razvidno iz besedila, se bo novembra v ZDA vrnil bataljon marincev, v katerem je približno tisoč pripadnikov. Februarja bo Irak zapustila še brigada, v kateri je med 3500 in 4000 vojaki, poleg teh pa se bo domov vrnilo tudi kakih 3400 pripadnikov podpornih enot.

V Iraku je 146.000 ameriških vojakov

Obseg in intenziteta umika ameriških sil iz Iraka sta manjša, kot je bilo sprva pričakovano, predvsem zaradi želje ZDA, da varnostnih razmer s prehitrim umikom ne bi postavili na kocko. Trenutno je v Iraku kakih 146.000 ameriških vojakov, Bush pa je nakazal, da bi se lahko v prvi polovici leta 2009 v ZDA vrnilo še več vojakov, v kolikor bodo razmere v Iraku to dopuščale.

Sicer pa bo ob vrnitvi vojakov v ZDA vojaških odločitev v Ovalni sobi Bele hiše ne bo več sprejemal Bush. Prav glede vojne v Iraku so med obema kandidatoma za predsedniški stolček precejšnje razlike. Demokratski kandidat Barack Obama se tako zavzema za umik ameriške vojske iz Iraka v 16 mesecih od prevzema položaja predsednika.

Na drugi strani je kandidat republikanske stranke John McCain dejal, da bi pri zmanjševanju števila ameriških vojakov v Iraku morali upoštevati nasvete vojaških poveljnikov, ki so mnenja, da bi prehiter umik iz Irak uspel pripeljati do nestabilnosti v državi. Tako Obama kot McCain se strinjata, da je več vojakov potrebno poslati v Afganistan, kjer se je v zadnjem času razmahnilo nasilje.

Ne spreglejte