Torek,
5. 1. 2021,
6.53

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

8

Natisni članek

Koronavirus ZDA

Torek, 5. 1. 2021, 6.53

3 leta, 3 mesece

Švicarji zaradi novega seva svarijo pred pandemijo znotraj pandemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

8

Švica, Bern, parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Angliji in na Škotskem danes zaradi hitrega širjenja okužb z novim sevom novega koronavirusa za več tednov popolnoma ustavljajo javno življenje. Britanska vlada je v luči teh ukrepov danes potrdila pomoč podjetjem, prizadetim v pandemiji covid-19, v višini 4,6 milijarde funtov (5,1 milijarde evrov). Švicarske oblasti medtem svarijo pred pandemijo v pandemiji zaradi novega seva koronavirusa.

Ustavitev javnega življenja bo v Angliji veljala vsaj šest tednov, do sredine februarja, je Johnson napovedal v ponedeljek zvečer. Minister Michael Gove je danes presodil, da bi lahko popolno zaprtje Anglije trajalo do sredine marca, navaja STA. Na Škotskem bo ustavitev javnega življenja veljala vsaj do konca januarja, ko bodo preučili, ali bodo ukrepe podaljšali.

Že danes so zaprli večino šol in fakultet

Čeprav bo ustavitev javnega življenja uradno v Angliji začela veljati v sredo, so tudi tam danes že zaprli večino šol in fakultet, premier Boris Johnson pa prebivalce poziva, naj ukrepe spoštujejo že danes.

Novi koronavirus na Finskem
Novice Na Hrvaškem potrdili škotski sev novega koronavirusa

Domove bodo lahko zapustili le izjemoma

V Angliji bodo ljudje domove lahko zapustiti le izjemoma - za odhod k zdravniku, po nakupih nujnih življenjskih potrebščin, rekreacijo ali odhod na delo, ki ga ni mogoča opraviti od doma. Pouk v šolah in na fakultetah bo najmanj do konca polletja potekal na daljavo, še navaja STA.

Katalin Karikó
Novice Genialka, ki bi ji po koncu epidemije moral ploskati ves planet

Zaprti bodo neživilske trgovine, restavracije in zabaviščni objekti, ne bodo pa zaustavili profesionalnih športov, kot je angleška profesionalna nogometna liga.

Sredi februarja cepljenje za starejše od 70 let

Po Johnsonovih napovedih naj bi vsi starejši od 70 let ter zdravstveni in socialni delavci, ki so v prvih bojnih vrstah boja proti covid-19, imeli možnost cepljenja s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu do sredine februarja, povzema STA.

Bolnišnice pod velikim pritiskom

Prihajajoči tedni na Otoku bodo najtežji do zdaj, je opozoril Johnson. Zaradi hitrega naraščanja okužb so bolnišnice pod velikim pritiskom, največjim od izbruha pandemije covid-19, je poudaril.

Pomoč, ki jo je v luči teh ukrepov danes potrdila vlada v Londonu, bo podjetjem pomagala prebroditi prihodnje težke mesece, kar bo ključno za ohranjanje delovnih mest, je danes poudaril finančni minister Rishi Sunak, še navaja STA.

V Združenem kraljestvu so v ponedeljek potrdili 58.784 novih okužb z novim koronavirusom, v zadnjih sedmih dneh pa so v primerjavi s tednom prej potrdili 50 odstotkov več okužb.