Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
22.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 18. 5. 2013, 22.23

8 let, 5 mesecev

Danske varne sobe za narkomane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na Danskem je zaživel projekt varnih sob za narkomane, kjer si lahko v prisotnosti zdravniškega osebja vbrizgavajo droge.

Vsako jutro ob pol devetih zjutraj se v Köbehavnu odpre posebna soba – soba za narkomane. In vsako jutro pred zaprtimi vrati že čakajo ljudje, ki si želijo vbrizgati mamilo. Ocenjujejo, da je v mestu okoli osem tisoč narkomanov, tisoč jih za vbrizgavanje mamila uporablja varno sobo. Nekateri tudi do dvajsetkrat na dan. Sobe za fiks, kot jih imenujejo Danci, so nov projekt, ki od oktobra lani uživalcem mamil omogoča, da si mamila vbrizgajo v prisotnosti medicinskega osebja. V sobi sta namreč vedno medicinska sestra in zdravnik, ki posredujeta v primeru predoziranja. Prav tako so na voljo sveže igle.

Po svetu so do zdaj odprli okoli 90 podobnih sob. Köbenhavnska je v majhnem zdravstvenem domu. Uporablja jo lahko osem ljudi hkrati, še štirje pa si lahko mamilo vbrizgajo v kombiju, parkiranem pred zgradbo. Narkomani tako vedo, da mamilo jemljejo v varnem in sterilnem okolju. Na stenah so veliki posterji z anatomskimi slikami moškega, na katerem je označena lokacija glavnih žil in arterij. Pri iskanju žile si lahko pomagajo tudi s posebno napravo, ki osvetli žilo.

Reševanje predoziranih V sobi vlada mirno ozračje. Čeprav lahko nekateri odvisniki izbruhnejo z nasilnimi izpadi, jih je večina tiho. Še posebej tisti, ki si vbrizgavajo kokain, najbolj razširjeno drogo v mestu – ti so omamljeni zelo občutljivi na zvok, tako da je v sobi tišina. Soba je v pol leta postala zelo priljubljena. Razdelili so skoraj 50 tisoč injekcij. Večina uporabnikov je moških, starih med 31 in 50 let.

V sedmih mesecih je medicinsko osebje v sobi posredovalo v primeru 36 predoziranj. Niti eden izmed predoziranih ni umrl, kar bi se zelo verjetno zgodilo, če si mamila ne bi vbrizgali v varni sobi. V sobi je prepovedano preprodajati mamila, policija budno spremlja dogajanje v sobi in pred njo.

Kritiki varnih sob pa opozarjajo, da s tem, ko omogočajo varno vbrizgavanje mamila, odvisnikom posredujejo napačno sporočilo: namesto da bi šli na odvajanje, se varno drogirajo. Odkar so odprli sobo, je šlo ne odvajanje le pet uporabnikov te storitve. Toda osebje sobe zatrjuje, da je prisotnost socialnega delavca in medicinskega osebja velika spodbuda za odvisnike, da razmišljajo tudi o tem, da bi šli na odvajanje.

Lokalni prebivalci podprli projekt Zanimivo je, da sobi niso nasprotovali prebivalci četrti Vesterbro, kjer se nahaja. Čeprav zdaj vsako jutro s smetmi odpeljejo na tisoče igel, so prebivalci opazili, da je manj igel v parkih, na igriščih, stopniščih. Preden se je odprla varna soba, se je večkrat zgodilo, da so se z rabljenimi iglami poškodovali otroci. Prav tako se je za tri odstotke znižalo število vlomov v avtomobile, pa tudi nasilje in posest orožja. Policija je prepričana, da so z varno sobo zagotovili, da je četrt bolj mirna.

Eden izmed pobudnikov projekta je bil prav prebivalec četrti Vesterbro Michale Olsen. Oblasti je začel prepričevati, da bi bila taka varna soba dobrodošla tako za odvisnike kot za narkomane. Za to se je odločil, ko je videl narkomana, ki si je vbrizgaval mamilo v njegovem smetnjaku, ter žensko, ki je telefonsko govorilnico uporabila kot stranišče, ker so bila vsa javna stranišča v okolici zasedena z narkomani. "Ni države na svetu, ki bi rešila problem odvisnikov. Dokler tega problema ne rešimo globalno, lahko zadostimo vsaj minimalnim potrebam, ki jih imajo odvisniki – hrano, stranišče, medicinsko oskrbo in varno sobo," je povedal za Independent.

Varno sobo vodi Ivan Christensen. Ta v bližini vodi tudi hotel za brezdomce, ki ga financira mestna oblast. "Varne sobe nismo ustanovili, da bi odvisnike odvadili od mamil. Zadovoljni smo že, da jim pomagamo v situaciji, v kateri so se znašli," meni in dodaja, da so jim sicer vedno na voljo, če želijo pomoč: "Naše mišljenje je, da ne moremo spreminjati ljudi, spremenijo se lahko le sami, takrat pa smo jim na voljo."

Načrtujejo, da bodo nedaleč stran odprli še eno sobo, tokrat namenjeno odvisnikom, ki mamila jemljejo s kajenjem. Trenutno čakajo na odobritev sosedov, predvsem pa srednje šole na drugi strani ceste od predvidene lokacije. Toda načeloma se vsi strinjajo, da so varne sobe dober projekt.

Ne spreglejte