SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cia "vohunila za ameriškimi senatorji"

1

termometer

 | Foto:
Senatorka Dianne Feinstein je kritizirala Cio, ker naj bi nezakonito nadzorovala osebje senatnega odbora, ki je preiskovalo dejavnosti vohunske agencije med predsednikovanjem Georgea W. Busha.

"Globoko sem zaskrbljena, saj je preiskava Cie verjetno kršila načela ločitve oblasti, zapisana v ustavo ZDA. Prosila sem za opravičilo in priznanje, da je Cia preiskovala računalnike, vendar nisem dobila ne enega ne drugega," je dejala demokratska senatorka in predsednica odbora za obveščevalne dejavnosti.

Senatni odbor za obveščevalne dejavnosti je preiskoval agencijo Cia zaradi spornega ravnanja s terorističnimi osumljenci v obdobju Busheve administracije. Izsledki te preiskave še niso znani javnosti. O njihovi objavi bo odločal ves odbor, v katerem pa republikanski člani niso navdušeni nad javnim pranjem umazanega perila.

Brennan: Cia ni vohunila za senatom Feinsteinova je zagotovila, da bo storila vse potrebno, da poročilo pride v javnost do konca meseca. Demokratska senatorka je sicer znana kot zagovornica ameriških obveščevalcev in njihovih dejavnosti nadzora, zato njena tokratna kritika še toliko bolj odmeva.

Da so vohunili za preiskovalci senata, je pokazala notranja preiskava Cie, to informacijo pa je Feinsteinovi 15. januarja posredoval sam direktor Cie John Brennan, je razkrila vplivna senatorka. Kot je še povedala, naj bi agenti med drugim vdirali v računalnike asistentov senatorjev in brisali dokumente.

Brennan je zatrdil, da Cia ni vohunila za senatom. Na vprašanje, ali bo odstopil, če preiskava ministrstva pokaže, da so agenti kršili zakon, je Brennan odgovoril, da je njegova usoda v rokah predsednika ZDA Baracka Obame.

Senatorji naj bi nepooblaščeno prišli do informacij Cia je javnosti izdala, da so senatni preiskovalci nepooblaščeno prišli do določenih zaupnih informacij in jih odnašali s seboj. Preiskovalci Cie naj bi zato le poskušali ugotoviti, kako so lahko senatni preiskovalci prišli do nekaterih informacij, do katerih menda ne bi smeli. Nadzor je bil preprost. Cia je senatnim preiskovalcem dala računalnike, ki so potem ostali pod njenim nadzorom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin