Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

papež Frančišek Assisi Lampedusa

Petek, 4. 10. 2013, 17.29

8 let

"Cerkev se mora sleči"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Frančišek je v Assisiju poudaril, da bi se po zgledu sv. Frančiška, ki je pred vsem mestom slekel draga oblačila in postal berač, morala sleči tudi Cerkev.

Na god sv. Frančiška je papež Frančišek obiskal grob svojega vzornika v mestu Assisi v osrednji Italiji. Frančiškansko sveto mesto so papeži velikokrat obiskovali, saj so se tam zbirali predstavniki vseh svetovnih religij in skupaj molili za mir. Sveti Frančišek (1181‒1226) je med kristjani eden od najbolj priljubljenih svetnikov, v njegovem imenu pa deluje tudi več frančiškanskih redov.

Frančišek, revni svetnik A do zdaj si kljub temu noben papež ni privzel imena po Frančišku, simbolu uboštva in reformatorju katolištva. Verjetno zaradi vatikanskega blišča, ki je precej v nasprotju z raztrgano in obnošeno Frančiškovo kuto. Papež Bergoglio pa si je, kot je povedal, ime izbral prav zaradi svetnikove ljubezni do ubogih, bolnih in revnih. Frančišek v cerkvenih krogih velja za velikega kritika napak, ki pa je reformo, v nasprotju s protestanti, delal znotraj Rimskokatoliške cerkve.

Posvetnost je sodobna gobavost Na istem mestu, kjer se je svetnik slekel, se je zjutraj papež srečal z revnimi. V nagovoru je večkrat poudaril, da se morajo Cerkev in kristjani po Frančiškovem zgledu sleči in tako odložiti posvetnost, neobčutljivost in ponos. Prav posvetnost je gobavost sodobne družbe, ki ni več občutljiva za socialne krivice, je poudaril papež: "Cerkev niso samo duhovniki in verniki. Cerkev smo mi vsi in mi vsi moramo sleči posvetnost. Naš Gospod nam pravi, da ne moremo služiti dvema gospodarjema: služimo ali denarju ali Bogu."

Papež je za vsa srečanja, s predstavniki Karitas, z otroki s posebnimi potrebami in posvečenimi osebami, imel vnaprej pripravljene napisane govore. A je večkrat zapiske odložil in govoril povsem prosto. Pozval je k spoštovanju stvarstva, da ljudje ne bi bili orodje uničenja: "Spoštujmo vsakega človeka. Naj se nehajo oboroženi spopadi, ki s krvjo mažejo zemljo, naj umolkne orožje in naj se sovraštvo umakne ljubezni, žalitev odpuščanju in nesloga slogi. Začutimo krik tistih, ki jočejo, trpijo in umirajo zaradi nasilja, terorizma in vojne; v Sveti deželi, ki jo je sv. Frančišek tako ljubil, v Siriji, na vsem Bližnjem vzhodu, po svetu."

Veliko ljudi V Assisi se je zgrnilo 1.200 avtobusov romarjev, vsi pa zaradi majhnosti srednjeveškega obzidanega mesta niso mogli videti Frančiška niti na velikih televizijskih zaslonih. Med duhovniki, ki so na grobu sv. Frančiška maševali ob papežu, je bil tudi slovenski kapucin br. Štefan Kožuh, lani izvoljen za generalnega vikarja (namestnika predstojnika) svetovnih kapucinov.

Sv. Frančišek je tudi zavetnik Italije, zato je v Assisi prišel italijanski predsednik vlade Enrico Letta. "Molimo za italijanski narod, za vsakogar, ki dela za skupno dobro in ki pomaga k združevanju, ne pa k delitvam," je dejal papež in pozdravil premierja. Glasno je obsodil tudi zadnjo tragedijo v morju pred Lampeduso, označil jo je za sramoto.

Ne spreglejte