Četrtek,
17. 5. 2018,
14.09

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,29

3

Natisni članek

Natisni članek

ime Makedonija Grčija Miro Cerar

Četrtek, 17. 5. 2018, 14.09

6 let, 4 mesece

Cerar: Zaev in Cipras sta dosegla dogovor o imenu Makedonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,29

3

Makedonija protestniki parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Makedonski in grški premier Zoran Zaev in Aleksis Cipras sta v pogovorih o sporu o imenu ob robu vrha EU in Zahodnega Balkana v Sofiji dosegla "velik preboj", je povedal premier Miro Cerar. Zaev je po pogovorih dejal novinarjem, da je rešitev, o kateri se strinjata s Ciprasom, sprejemljiva za obe strani, več pa ni pojasnil.

"Govorila sva o več možnostih in se strinjala glede ene, ki je sprejemljiva za obe strani," je poudaril Zaev, a ni pojasnil, za kakšno možnost gre. Dodal je, da bodo tako v Grčiji kot Makedoniji sledili pogovori o implementaciji rešitve, za katero sta se dogovorila. "Če je implementacija mogoča, najverjetneje imamo rešitev glede imena," je še povedal Zaev.

Makedonski premier je tudi izrazil upanje, da bodo rešitev imeli pred vrhom EU konec junija. "Če to ne bo mogoče, bomo nadaljevali prizadevanja za rešitev spora," je dodal.

Miro Cerar
Novice Miro Cerar: Nočemo ameriškega protekcionizma

EU bo postopek začel junija

EU bo junija odločala o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo. Za Makedonijo je največji problem spor z Grčijo glede imena, za Albanijo pa skrbi nekaterih članic s Francijo na čelu glede organiziranega kriminala v državi.

Slovenija ocenjuje, da si Makedonija in Albanija zaslužita začetek pogajanj, je spomnil Cerar. Ob tem je izpostavil, da je Zaev danes povedal, da sta s Ciprasom dosegla dogovor o imenu, ki bi lahko bil dokončen, ga pa morata potrditi še vsak v svoji državi.

"Kot je bilo rečeno, je narejen veliki preboj na ravni dveh premierjev. Ta hip smo lahko optimistični, a počakajmo, kako bo po povratku obeh premierjev v državi," je povedal Cerar ob robu vrha v Sofiji.

Vsi se zavzemajo za stabilnost in evropsko perspektivo

Slovenski premier je še izpostavil, da je bistvo današnjega srečanja v Sofiji v tem, da se vsi zavzemajo za stabilnost in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, čeprav za zdaj ni mogoče doseči dogovora o kakšnih datumih za vključitev teh držav v unijo.

Na vrhu so sicer po Cerarjevih besedah govorili zlasti o povezljivosti, tako na prometnem in energetskem kot na drugih področjih, kot sta sociala in kultura, sam pa je izpostavil digitalizacijo, ki se mu zdi izjemno pomembna za dobro povezljivost.

Premier je izpostavil tudi pomen sodelovanja na področju varnosti in migracij ter poudaril, da je Slovenija pomembno prispevala k zaprtju balkanske migracijske poti ter da jo v unijo prepoznavajo kot poznavalko regije.