SiolNET. Novice Svet
6,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Če ne sleče modrčka, ne sme na letalo"

6,55

termometer

letalo
Foto: Reuters

Tri študentke tožijo dve izraelski letalski družbi, ker naj bi podrobnejši telesni pregled, ki je temeljil na njihovi etnični pripadnosti, prerasel v spolni napad.

Palestinske študentke univerze v Jeruzalemu, ki imajo izraelske potne liste, so se oktobra lani vračale iz Beograda. Na letališču so jim rekli, da ne morejo vstopiti na letalo, ki je bilo na poti v Tel Aviv, če ne opravijo podrobnejšega telesnega pregleda.

"Vodjo varnostnikov sem slišala, ko je ženski varnostnici rekel, da ne bom smela na letalo, če ne bom slekla svojega modrčka," je ena izmed študentk povedala za Al Džaziro in dodala: "Nisem mogla govoriti. Šokantno je bilo. Slekla sem vse zgornje dele oblačil. Bilo je boleče."

Druga izmed študentk je med telesnim pregledom, ki je trajal dve uri in so ga izvajali izraelski varnostniki, omedlela. Študentke zdaj tožijo letalski družbi El Al in Arkia, češ da je šel telesni pregled predaleč in da so jih spolno napadli.

"Niso se vedle sumljivo"

"Telesni pregled je bil neupravičen. Ženske se niso obnašale sumljivo in nobeni obveščevalni podatki niso kazali na to, da predstavljajo varnostno grožnjo," je prepričan njihov odvetnik.

"Vsako dejanje varnostnikov El Ala podrobno nadziramo. El Al si po najboljših močeh prizadeva, da je vsak varnostni postopek spoštljiv in toleranten," pa so zapisali pri eni izmed toženih letalskih družb. Študentske so letalske vozovnice kupile pri družbi Arkia, El Al pa skrbi za varnostne preglede izraelske letalske družbe. Družbi imata do 20. oktobra čas, da odgovorita na obtožbe, potem pa bo sodišče določilo datum sojenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin