Ponedeljek,
28. 10. 2024,
13.42

Osveženo pred

3 ure, 22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Donald Trump Viktor Orban Josep Borrell

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 13.42

3 ure, 22 minut

Borrell: Orban na obisku v Gruziji ne predstavlja EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Viktor Orban. Josep Borrell | Prvi mož evropske diplomacije je povedal, da rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima zunanjepolitičnih pristojnosti. | Foto Guliverimage

Prvi mož evropske diplomacije je povedal, da rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima zunanjepolitičnih pristojnosti.

Foto: Guliverimage

Madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, na današnjem obisku v Gruziji ne predstavlja povezave, je danes dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Pojasnil je, da rotirajoče predsedstvo Svetu EU namreč nima zunanjepolitičnih pristojnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kremlju pa so v ponedeljek zanikali obtožbe gruzijske predsednice Salome Zurabišvili o ruskem vmešavanju v sobotne parlamentarne volitve v Gruziji, na katerih je zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje. Predsednik in gruzijski premier Kobahidze je potrdil, da njihova glavna naloga še naprej ostaja članstvo v EU.

"Ne glede na to, kaj bo Orban povedal na obisku v Gruziji, ne predstavlja Evropske unije," je ob robu regionalnega foruma za Sredozemlje za španski radio RNE povedal vodja evropske diplomacije Josep Borrell. Dodal je, da rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima zunanjepolitičnih pristojnosti.

Državo za Kavkazom bo medtem danes obiskal madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. Kot je danes dejal gruzijski premier Irakli Kobahidze, evropska integracija ostaja prednostna naloga Gruzije, kjer so v soboto potekale parlamentarne volitve, na katerih je zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje. Madžarski premier je stranki čestital še pred objavo uradnih izidov, ki jih opozicija in predsednica Salome Zurabišvili ne priznavata.

Po besedah Zurabišvili, ki je z vlado pod vodstvom Gruzijskih sanj redno na nasprotnih bregovih, so bili Gruzijci "priče in žrtve ruske posebne operacije, sodobne oblike hibridne vojne proti gruzijskem ljudstvu".

Salome Zurabišvili
Novice Salome Zurabišvili: Gruzijci so priče in žrtve ruske posebne operacije

Orban bo danes obiskal Gruzijo. | Foto: Reuters Orban bo danes obiskal Gruzijo. Foto: Reuters

Na pomanjkljivosti volitev opozorili tudi mednarodni opazovalci

Na pomanjkljivosti volitev so opozorili tudi mednarodni opazovalci, v Bruslju in Washingtonu pa so pozvali k neodvisni preiskavi domnevnih nepravilnosti.

Orban je zaradi svojih potovanj v tujino že nekaj časa na udaru kritik znotraj EU, kjer mu številne države očitajo zlorabo madžarskega predsedovanja Svetu EU. Razburjenje je povzročil zlasti z julijskim obiskom v Moskvi in srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s čimer je po mnenju številnih kršil pogodbo EU.

V okviru svoje t. i. mirovne misije, ki jo je začel po prevzemu madžarskega predsedovanja, je vodja vlade v Budimpešti julija na Floridi obiskal tudi nekdanjega predsednika ZDA in republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Kremelj zanika obtožbe o vmešavanju v volitve v Gruziji

V Kremlju so danes zanikali obtožbe gruzijske predsednice Salome Zurabišvili o ruskem vmešavanju v sobotne parlamentarne volitve v Gruziji, na katerih je zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova so se v volitve poskušale vmešati sile iz evropskih držav in institucij.

"Te obtožbe odločno zavračamo. Nobenega posredovanja ni bilo. Te obtožbe so popolnoma neutemeljene," je poudaril Peskov. Po njegovih besedah poskusi vmešavanja in destabilizacije razmer v Gruziji sicer obstajajo, a za njimi ne stoji Moskva.

"Ogromno sil iz evropskih držav in različnih evropskih institucij je poskušalo vplivati na izid glasovanja. Tega nihče ni niti skrival, to so bile javne izjave," je še dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

Gruzijski premier: Članstvo v EU ostaja prednostna naloga

Evropska integracija ostaja prednostna zunanjepolitična naloga Gruzije, je danes zatrdil gruzijski premier Irakli Kobahidze, čigar stranka Gruzijske sanje je zmagala na sobotnih parlamentarnih volitvah, katerih izidov opozicija in predsednica Salome Zurabišvili ne priznavata. K preiskavi domnevnih kršitev so medtem pozvale tudi ZDA.

"Naša glavna zunanjepolitična prednostna naloga je seveda evropska integracija. Storili bomo vse, da bi do leta 2030 dosegli popolno vključitev Gruzije v EU," je zatrdil Kobahidze in dodal, da pričakuje "ponastavitev" odnosov z Brusljem. | Foto: dpa/STA "Naša glavna zunanjepolitična prednostna naloga je seveda evropska integracija. Storili bomo vse, da bi do leta 2030 dosegli popolno vključitev Gruzije v EU," je zatrdil Kobahidze in dodal, da pričakuje "ponastavitev" odnosov z Brusljem. Foto: dpa/STA

"Naša glavna zunanjepolitična prednostna naloga je seveda evropska integracija. Storili bomo vse, da bi do leta 2030 dosegli popolno vključitev Gruzije v EU," je zatrdil Kobahidze in dodal, da pričakuje "ponastavitev" odnosov z Brusljem.

Po uradnih podatkih gruzijske volilne komisije je po skoraj vseh preštetih glasovih vladajoča stranka Gruzijske sanje na sobotnih parlamentarnih volitvah osvojila 54,08 odstotka glasov, kar ji zagotavlja ugodno večino v parlamentu. Razdrobljena opozicija, zbrana za idejo bolj zahodno usmerjene Gruzije, je prejela 37,58 odstotka glasov, kar je bistveno manj od pričakovanj.

V opoziciji izidov volitev ne priznavajo, prav tako pa rezultatov na priznava predsednica Zurabišvili, ki je v nedeljo državljane pozvala, naj se udeležijo za danes napovedanih množičnih demonstracij v prestolnici Tbilisi.

Na pomanjkljivosti volitev – neenake pogoje, pritiske in napetosti – so sicer opozorili tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Sveta Evrope, Nata in Evropskega parlamenta. K neodvisni preiskavi domnevnih nepravilnosti je v nedeljo pozval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pozivu pa so se danes pridružile tudi ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obsojamo vse kršitve mednarodnih norm in se pridružujemo pozivom mednarodnih in lokalnih opazovalcev k celoviti preiskavi vseh poročil o kršitvah, povezanih z volitvami," je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken in ob sklicevanju na poročila opazovalcev dodal, da so predvolilno okolje zaznamovali kupovanje glasov in ustrahovanje volivcev, za katerim naj bi stala stranka Gruzijske sanje.

Viktor Orban
Novice Uprli so se sovjetskim tankom, zdaj se bodo Bruslju
Viktor Orban
Novice Orban: To, kar se je zgodilo na Poljskem, je bila zarota EU