Torek,
9. 7. 2024,
10.36

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
korupcija Brazilija Jair Bolsonaro

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2024, 10.36

2 tedna, 4 dni

Bolsonaro naj bi se okoriščal z nezakonito prodajo luksuznih daril

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Jair Bolsonaro | Uradniki so protokolarna darila skušali prodati v tujini "z namenom nezakonite obogatitve tedanjega predsednika", denar pa so nato izplačali Bolsonaru "brez uporabe uradnega bančnega sistema", še piše v poročilu, ki ga je brazilska zvezna policija predala vrhovnemu zveznemu sodišču. | Foto Reuters

Uradniki so protokolarna darila skušali prodati v tujini "z namenom nezakonite obogatitve tedanjega predsednika", denar pa so nato izplačali Bolsonaru "brez uporabe uradnega bančnega sistema", še piše v poročilu, ki ga je brazilska zvezna policija predala vrhovnemu zveznemu sodišču.

Foto: Reuters

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je pridobil denar na račun prodaje nakita in drugih predmetov v vrednosti 1,22 milijona dolarjev, ki jih je njegova vlada prejela kot protokolarna darila, razkriva v ponedeljek objavljeno poročilo policijske preiskave. Policija je v luči tega že prejšnji teden predlagala, da se Bolsonara obtoži pranja denarja.

Poročilo policijske preiskave na skoraj 500 straneh navaja, da so vladni uradniki "delovali na način, da so preusmerili več daril, ki jih je Bolsonaro prejel od tujih vlad, v skupni vrednosti 1,22 milijona dolarjev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uradniki so namreč darila skušali prodati v tujini "z namenom nezakonite obogatitve tedanjega predsednika", denar pa so nato izplačali Bolsonaru "brez uporabe uradnega bančnega sistema", še piše v poročilu, ki ga je brazilska zvezna policija predala vrhovnemu zveznemu sodišču.

Policijska preiskava se osredotoča predvsem na neprijavljen nakit, ki so ga cariniki zasegli oktobra 2021. Ta med drugim vključuje ure znamke Rolex in dragocene predmete švicarske znamke Chopard.

Pranje denarja in druga kazniva dejanja

Policija je že prejšnji teden predlagala, da se Bolsonara obtoži pranja denarja in drugih kaznivih dejanj v povezavi z neprijavljenim nakitom, ki jih je vlada prejela kot darila med letoma 2019 in 2022. Sodnik Alexandre de Moraes pa je tožilcem dal na voljo 15 dni, da se odločijo, ali bodo Bolsonara uradno obtožili.

Bolsonaro, ki že dlje časa trdi, da je tarča sodnega pregona pod vlado svojega levičarskega naslednika Luisa Inacia Lula da Silve, zanika očitke. Njegov odvetnik Paulo Cunha pa je v ponedeljek na omrežju X zapisal, da voditelji držav "nimajo neposrednega ali posrednega vpliva na to, kaj se zgodi z uradnimi darili".

Jair Bolsonaro
Novice Šok za Bolsonara
Jair Bolsonaro
Novice Brazilska policija izvedla hišno preiskavo pri Bolsonaru
Novice Po več urah aretiranih več kot 400 Bolsonarovih privržencev: "Vandali, fašistični fanatiki ..." #video