Sreda,
4. 3. 2020,
15.35

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81

5

Natisni članek

Natisni članek

Koronavirus virus Italija šola

Sreda, 4. 3. 2020, 15.35

4 leta, 7 mesecev

Italija zaprla šole, prva primera koronavirusa tudi na Madžarskem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81

5

Italijanska vlada je sprejela odločitev, da bo zaradi izbruha novega koronavirusa do 15. marca zaprla vse šole in univerze v državi. Novi koronavirus je v Italiji zahteval že več kot sto smrtnih žrtev, z njim pa se je okužilo več kot tri tisoč ljudi. Prva primera koronavirusa so medtem potrdili tudi na Madžarskem. Gre za dva iranska študenta, ki nimata simptomov koronavirusne bolezni 19.

"Imamo prvi primer koronavirusa, dejansko sta že dva bolnika, ki ju je bilo treba prepeljati v bolnišnico zaradi okužbe s koronavirusom," je povedal Orban v videposnetku, objavljenem na njegovem profilu na Facebooku. Kot je pojasnil, gre za dva iranska študenta, ki nimata simptomov koronavirusne bolezni 19, vendar so ju prepeljali v bolnišnico v Budimpešti.

"Koronavirus je prišel na Madžarsko," je še povedal madžarski premier in dodal, da je Madžarska zdaj sprožila fazo boja proti izbruhu. Odbor, ki nadzoruje madžarski odziv na koronavirus, se bo zdaj po njegovih besedah sestajal vsak dan. Tako so novi koronavirus zabeležili v vseh slovenskih sosednjih državah.

Prva primera okužbe s covid-19 tudi v evropskih institucijah v Bruslju

V evropskih institucijah v Bruslju poročajo o prvih dveh primerih okužbe z novim koronavirusom pri njihovih uslužbencih. Okužbo so uradno potrdili pri uslužbencu v Evropski obrambni agenciji, ki se je 23. februarja vrnil iz Italije, okužen pa naj bi bil tudi uslužbenec v varnostni enoti v Evropskem svetu, ki je bil v stiku z okuženim iz agencije.

Tiskovna predstavnica Evropske obrambne agencije (EDA) Elisabeth Schoeffmann je sporočila, da so na sedežu agencije v Bruslju sestanke odpovedali do 13. marca. Ob tem je sicer zanikala poročanje, da naj bi se okuženi še pred diagnozo udeležil štiriurnega sestanka z uslužbenci drugih organov EU v mestu. (STA)

igor gabrovec
Novice Svetnik Slovenske skupnosti v Italiji ima koronavirus

V Italiji okuženih že več kot tri tisoč ljudi, umrlo več kot sto ljudi

Največ primerov okužb je v Italiji, kjer je novi koronavirus v zadnjih 24 urah zahteval 28 novih smrtnih žrtev, s čimer je število vseh žrtev v Italiji naraslo na 107. To je največ smrtnih žrtev izven Kitajske. Z omenjenim virusom se je v Italiji okužilo že 3.089 ljudi, kar je 587 več kot v torek.

"3,47 odstotka okuženih je umrlo, 8,94 odstotka pa jih je že ozdravelo," je ob tem pojasnil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. V bolnišnicah je trenutno zaradi koronavirusa 1.346 ljudi, od tega jih je 295 na intenzivni negi. V deželi Furlanija - Julijska krajina (FJK), ki meji na Slovenijo, je okuženih 18 ljudi. Okužen je tudi član deželnega sveta FJK in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec.

Univerze in šole bodo v Italiji zaprte do 15. marca. | Foto: Reuters Univerze in šole bodo v Italiji zaprte do 15. marca. Foto: Reuters

Italijanska vlada medtem nadaljuje s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Danes je sklenila, da bodo od četrtka do 15. marca zaprte šole in univerze po vsej Italiji. Ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina je ob tem izrazila upanje, da bodo učenci in študenti čim prej spet sedli v šolske klopi.

Migranti v Grčiji
Novice Turčija: Grška policija streljala na prebežnike s pravimi naboji