Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 1. 2009,
12.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2009, 12.45

8 let, 5 mesecev

Biden v Afganistanu na pogovorih o boju proti talibanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Novoizvoljeni podpredsednik ZDA Joe Biden je dopotoval v Afganistan. Biden, ki se je v Kabulu že sestal s predstavniki ameriških sil, se bo srečal še z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

S predsednikom bo spregovoril o boju proti talibanskim upornikom, so v Kabulu sporočile ameriške sile.

Bodoči podpredsednik na turneji v regiji Kot je navedel predstavnik ameriške vojske v Afganistanu Greg Julian, se je Biden na turnejo v regiji - v petek se je mudil v Pakistanu - odpravil na predstavitveni obisk in srečanja z različnimi predstavniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob prihodu v Kabul se je danes že sestal z ameriškim generalom Davidom McKiernanom, ki poveljujejo okoli 70.000 vojakom v okviru Natovih stabilizacijskih sil Isaf. Biden, ki bo funkcijo ob novoizvoljenem predsedniku ZDA Barackom Obami prevzel čez dva tedna, se bo v Kabulu mudil en dan, o njegovem obisku pa je iz varnostnih razlogov znanih le malo podrobnosti.

Obama za nemirno regijo napovedal novo strategijo Novoizvoljeni ameriški predsednik je za nemirno regijo napovedal novo strategijo, katere glavni cilj je končanje konflikta v Afganistanu, kjer se je talibanski upor v minulih dveh letih kljub navzočnosti tujih vojakov močno okrepil. ZDA so tako konec decembra napovedal napotitev med 20.000 in 30.000 dodatnih vojakov v Afganistan, prve okrepitve pa v državo že prihajajo.

Biden se je pred obiskom v Kabulu v petek mudil v Islamabadu, kjer je pakistanskemu vodstvu zagotovil, da jim bo nova ameriška administracija pomagala v boju proti islamskim skrajnežem. Biden se je sestal s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, premierom Jusufom Razo Gilanijem in načelnikom generalštaba pakistanske vojske Ašfakom Kajanijem.

Vojna proti terorizmu po novem osredotočena na Južno Azijo? Biden, ki ga na turneji spremlja republikanski senator Lindsey Graham, se v regiji mudi v svoji dosedanji funkciji senatorja, a je njegovemu obisku namenjena posebna pozornost, še posebej v luči napovedi Obame, da namerava težišče vojne proti terorizmu preusmeriti na Južno Azijo.

Ne spreglejte