Četrtek,
26. 9. 2024,
21.56

Osveženo pred

9 ur, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

ZDA Ukrajina Vladimir Putin Kamala Harris Volodimir Zelenski Joe Biden

Četrtek, 26. 9. 2024, 21.56

9 ur, 6 minut

Biden obljubil Zelenskemu, da bo v vojni z Rusijo zmagala Ukrajina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Joe Biden in Volodimir Zelenski | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Beli hiši sprejel ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki mu je predstavil svoj načrt za zmago Kijeva v vojni z Moskvo. "Rusija ne bo zmagala. Ukrajina bo zmagala, mi pa vam bomo še naprej stali ob strani na vsakem koraku," je Zelenskemu ob srečanju obljubil Biden.

Volodimir Zelenski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odgovoril, da Ukrajina globoko ceni podporo ZDA. Ukrajinski predsednik pred novembrskimi predsedniškimi volitvami poskuša prepričati Washington, naj Kijevu odobri uporabo ameriškega orožja dolgega dosega tudi za napade v Rusiji.

Joe Biden je danes pred obiskom Zelenskega v Beli hiši Ukrajini obljubil 7,9 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Za okrepitev ukrajinskih sposobnosti za napade dolgega dosega bodo ZDA Ukrajini zagotovile tudi dodaten sistem zračne obrambe patriot, rakete patriot in dodatno urjenje ukrajinskih sil za uporabo lovskih letal F-16.

Vladimir Putin
Novice "Iz teme smo prišli na svetlobo. In ne mislimo se več vrniti."

"To pomoč bomo uporabili na najučinkovitejši in najpreglednejši način za dosego našega glavnega skupnega cilja: zmagovite Ukrajine, pravičnega in trajnega miru ter čezatlantske varnosti," je objavil Zelenski na družbenih omrežjih.

Ameriški predsednik je v današnji izjavi napovedal še srečanje ukrajinskih zaveznic v Nemčiji v oktobru. Na ravni voditeljev bodo poskušali uskladiti prizadevanja za podporo Ukrajini pri njeni obrambi pred rusko agresijo. Z Zelenskim naj bi se po napovedih danes v Beli hiši ločeno sešla tudi kandidatka demokratov na predsedniških volitvah Kamala Harris.

Melania Trump
Novice Nekdanji preiskovalec FBI: Trump je neke vrste ruski agent
Donald in Melania Trump
Novice Melania Trump v redkem intervjuju o napadih na moža in volilnem ozračju v ZDA
Vladimir Putin v Kremlju
Novice Moskovsko prekletstvo, ki mu Putin ne more ubežati