Srdjan Cvjetović

Četrtek,
20. 12. 2018,
16.27

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

5

Natisni članek

Donald Trump Bela hiša Washington podgane

Četrtek, 20. 12. 2018, 16.27

5 let, 4 mesece

Nova nadlega pred vrati Donalda Trumpa

Belo hišo oblegajo velike rjave podgane

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

5

Podgana | Niti Bela hiša ni imuna proti strmi rasti števila podgan v ameriškem glavnem mestu | Foto Planet TV

Niti Bela hiša ni imuna proti strmi rasti števila podgan v ameriškem glavnem mestu

Foto: Planet TV

Rezidenco ameriškega predsednika napadajo veliki glodavci, tako kot celotno glavno ameriško mesto, ki je postalo četrto najbolj "opodganjeno" mesto v ZDA.

Glavno mesto Združenih držav Amerike izgublja boj proti štirinožnim napadalcem, ki so se razmnožili predvsem zaradi hitre rasti števila prebivalcev, deloma pa tudi zaradi milejšega vremena, ki jih ni zdesetkalo tako, kot bi jih nizke temperature. Ob nizkih temperaturah je namreč njihovo razmnoževanje veliko počasnejše.

Poleg tega jih je močno deževje pognalo iz njihovih zavetišč na površino, poroča časnik The Washington Post. Podganam voda namreč ne pride do živega, saj lahko plavajo v njej celo do en teden, a ker zaradi nalivov težje pridejo do hrane, jo pač poiščejo tam, kjer jo lažje najdejo.

Brez diskriminacije

Podgane ne izbirajo svojih tarč in ne prizanesejo nikomur. S tem se zdaj ukvarjajo tudi skrbniki Bele hiše, ki bodo morali ukrepati proti nadležnim glodavcem, ki jih zdaj že videvajo v vrtu rezidence predsednika države z najmočnejšim gospodarstvom na svetu.

Tako bo, kot kaže, tudi družina Trump delila usodo prebivalcev in obiskovalcev ameriškega glavnega mesta, ki na ulicah, zlasti v bližini smeti in smetnjakov, srečujejo podgane, medtem ko se te prosto sprehajajo in prehranjujejo. Novinarji, ki poročajo iz Bele hiše, so glodavce namreč večkrat zaznali med sproščenim pohajkovanjem po trati, poroča CNN.

Do deset potomcev na mesec

Samica nekaterih vrst podgan ima lahko do deset mladičev vsak mesec, zato njihovo število v Washingtonu, ki je zdaj že preseglo 700 tisoč, raste izjemno hitro.

Poleg tega so podgane izjemno prilagodljive, zato je njihovo obvladovanje še toliko težja naloga. V Washingtonu zdaj bolj intenzivno umikajo smetnjake in upajo, da jih bodo s tem vsaj malo pregnali.