Petek,
14. 9. 2018,
21.29

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

22

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška Evropska komisija

Petek, 14. 9. 2018, 21.29

5 let, 7 mesecev

Spiegel: Juncker ignoriral pravno mnenje, ki pritrjuje Sloveniji #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

22

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Po poročanju nemškega tednika Spiegel je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je Slovenija predstavila v predlogu tožbe proti Hrvaški zaradi kršitev prava EU, drži in da bi morala Evropska komisija mnenje pravne službe podpreti. Slovenija se je za tožbo proti Hrvaški odločila zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe.

Nemški tednik Spiegel je danes objavil osem strani dolgo mnenje, ki ga je za Evropsko komisijo pripravila njena pravna služba pred iztekom trimesečnega roka za objavo mnenja glede tožbenega predloga Slovenije v skladu z 259. členom pogodbe o EU.

Andrej Plenković, Angela Merkel
Novice Arbitraža: Plenković ujezil Slovenijo, a zakaj je v resnici moral k Merklovi?

Juncker mnenje pravne službe ignoriral tudi na prošnjo Plenkovića

Pravna služba je v omenjenem dokumentu predlagala, da komisija sprejme obrazloženo mnenje in v skladu z omenjenim členom prevzame tožbo proti Hrvaški. Pismo je bilo naslovljeno na vodjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, podpisala pa se je Karen Banks.

Kot navaja Spiegel, evropski komisarji mnenja, ki ga je pridobil nemški tednik, še niso videli. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića nasvet lastne pravne službe ignoriral. Časnik se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je v Evropskem parlamentu član iste politične skupine kot Juncker.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi mnenje v korist Slovenije po poročanju Spiegla ignoriral tudi na prošnjo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića. | Foto: Reuters Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi mnenje v korist Slovenije po poročanju Spiegla ignoriral tudi na prošnjo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića. Foto: Reuters

Časnik ob tem navaja, da je Juncker februarja v Evropskem parlamentu, ko je tam nastopil tudi Plenković dejal, da spor ni samo težava dveh članih EU, ampak je to evropski problem.

"V čudnem preobratu, dobrih šest mesecev po Junckerjevih odločnih besedah, je Evropska komisija sedaj tista, ki zamuja pri rešitvi. Komisija je imela več priložnosti, da bi lahko delovala kot arbiter v sporu, a se je Juncker odločil, da se ne bo vmešal, in to kljub temu, da tudi njegovi sodelavci ne dvomijo, da je slovensko stališče v tej zadevi pretežno pravilno," piše Spieglov dopisnik iz Bruslja Peter Müller.

Piranski zaliv
Novice Nemčija obrnila hrbet Sloveniji? "Po naših informacijah ni spremenila svojega stališča."

Spiegel: Konflikt, za katerega Evropejci menijo, da bi moral biti rešen že zdavnaj

Sam spor med Slovenijo in Hrvaško je po pisanju nemškega tednika sicer zapleten in bizaren: "Hrvaška in Slovenija se že več let prerekata zaradi nekaj kvadratnih kilometrov morja. Ne gre za to, da se prerekata nad privlačnimi odseki Piranskega zaliva. Gre za koridor, do katerega je obema dovoljen dostop in ga uporablja le nekaj ribičev."

Po poročanju Spiegla gre za konflikt, za katerega Evropejci menijo, da bi moral biti že zdavnaj rešen. "Juncker sicer meni, da ne bo nihče pridobil, če se bo Evropska komisija vmešala v spor in da želi samo pomagati. Drugi viri trdijo, da je Plenković pod pritiskom znotraj lastne stranke in najmanj, kar bi potreboval, je, da bi se Bruselj v čustveno nabitem konfliktu postavil na stran Slovenije," še piše Müller.

Alexander Van der Bellen
Novice Van der Bellen: Arbitraža je podlaga za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško