Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
14. 1. 2016,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hillary Clinton Bernie Sanders Chelsea Clinton

Četrtek, 14. 1. 2016, 13.45

8 let

Ali Hillary Clinton grabi panika?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Začetek novega leta se za Hillary Clinton ni začel najbolj obetavno. Njena prednost v anketah pred najbližjim zasledovalcem Berniejem Sandersom se topi hitreje kot sneg pri spomladanskih temperaturah.

Sanders, senator iz Vermonta, v tednih pred začetkom t. i. primarnih volitev dobiva zagon. Njegov zaostanek za vodilno demokratsko kandidatko za predsedniško nominacijo je vse manjši.

Nekdanja prva dama ZDA in zunanja ministrica je v boj poslala svoji najmočnejši orožji: moža in nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona ter hčer Chelsea. Noseča Chelsea je napadla Sandersa, češ da želi uničiti praktično vse obstoječe zdravstvene programe, in bila deležna kritik, saj to ni res. David Axelrod, nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame, je dejal, da gre za neposrečen napad in da v napad ne bi smeli poslati Chelsea.

"To, da so poslali Chelsea v napad na Sandersa, pove vse o trenutnem razmišljanju v štabu Clintonove. Pove, da je izziv Sandersa še kako resničen, in gotovo so panični," je za The Hill povedal neimenovani demokratski strateg. Clintonova se še dobro spomni, kako ji je predsedniško nominacijo pred nosom leta 2008 speljal senator Obama. Tedaj je demokratska kampanja postala zelo umazana in osebna.

Sandersov zaostanek vse manjši Zaradi še nerešenega vprašanja zaupnih informacij, ki jih je Clintonova po zasebni elektronski pošti pošiljala v času, ko je vodila diplomacijo ZDA, ter informacije, da je zvezni preiskovalni urad FBI razširil svojo preiskavo domnevne korupcije zaradi njenega dela v Clintonovi fundaciji in vodenja zunanjega ministrstva, bi Clintonova lahko izgubila primarne volitve v prvih dveh zveznih državah.

Sanders trenutno udobno vodi v zvezni državi New Hampshire, ki meji na njegovo domačo državo Vermont. V štabu Clintonove pravijo, da so to pričakovali, saj je senator tam dobro znan, vendar ankete kažejo, da Clintonova izgublja prednost pred Sandersom tako na državni ravni kot tudi v Iowi. Po eni od anket jo je Sanders v tej državi že prehitel.

Ne spreglejte