Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2011,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mahmud Abas Benjamin Netanjahu

Nedelja, 28. 8. 2011, 12.17

8 let

Abas: EU naj podpre neodvisnost Palestine v ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Palestinski predsednik Mahmud Abas je zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton pozval, naj podpre prizadevanja pri iskanju priznanja neodvisnosti in članstva Palestine v ZN.

Ashtonova, ki se bo sešla tudi z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem, pa je pozvala k vrnitvi Palestincev in Izraela za pogajalsko mizo. Ashtonova se je v Ramali ločeno sestala z Abasom in palestinskim premierom Salamom Fajadom, s katerima je razpravljala o zadnjih dogodkih v regiji, predvsem pa o nameri palestinskega vodstva, da jeseni v Generalni skupščini ZN zaprosijo za priznanje palestinske neodvisnosti brez vnaprejšnjega dogovora z Izraelom. Potrditve VS ZN ne bo Po besedah palestinskega pogajalca Sajeba Erekata naj bi Ashtonova Abasu dejala, da EU ne odreka legitimnosti namere Palestincev, da v GS ZN prosijo za priznanje neodvisnosti, vendar bo mnenje EU odvisno od besedila, ki ga bodo predložili Varnostnemu svetu ZN. Priznanje GS ZN namreč ni dovolj za sprejetje neodvisne palestinske države v ZN, ampak bi moral to potrditi VS, kjer pa bodo ZDA kot trdna zaveznica Izraela uveljavile veto.

Abas: Pogajanja ostajajo prva izbira Abas je sicer poudaril, da iskanje priznanja neodvisnosti v ZN ne pomeni "opustitve pogajanj, ki ostajajo prva izbira za palestinsko vodstvo", kljub temu pa je poudaril, da bi pot v ZN bila "velika priložnost", da se rešijo iz političnega zastoja v mirovnem procesu, ki je po njegovih besedah nastal zaradi izraelske trme in politike gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

Ahtonova ima v okviru obiska v regiji poleg srečanj s palestinskimi in izraelskimi predstavniki tudi pogovore z jordanskimi voditelji in z norveškim zunanjim ministrom Jonasom Gahrom Storejem, ki je bil tudi na obisku pri Abasu. Obisk bo zaključila v ponedeljek.

Abas se je medtem danes na srečanju islamskih verskih predstavnikov v Ramali dotaknil tudi finančne krize, s katero se sooča njegova vlada. Posvaril je, da bi vložitev zahtev po priznanju v ZN sprožilo uvedbo novih sankcij s strani ZDA in Izraela, ki nasprotujeta palestinskim nameram.

Abas: Ne moremo se kar vdati "Nočemo izstradati naših ljudi ali jim otežiti življenj. Toda, kaj drugega lahko naredimo, ne moremo se kar vdati. Že sedaj se soočamo s finančnimi sankcijami, za katere upamo, da bodo umaknjene," je poudaril Abas in dodal, da ne ZDA ne Izrael ne ponujata ničesar, kar bi lahko vodilo v obnovitev pogajanj.

Ne spreglejte